ua en ru

Рада приняла за основу законопроект про запровадження електронного судочинства

Рада приняла за основу законопроект про запровадження електронного судочинства

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 1497 Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо удосконалення засад організації та функціонування судової влади відповідно до європейських стандартів (нова редакція)". За відповідне рішення проголосували 246 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Як заявила автор законопроекту народний депутат з фракції "Самопоміч" Оксана Сироїд під час представлення документу у парламенті, даний законопроект був підготовлений за участю представників громадянського суспільства з урахуванням висновків Венеційської комісії.

За її словами законопроект передбачає: перше - зміцнення основ відповідальності суддів, друге - запровадження механізму електронного судочинства, третє - запровадження статусу, який не дозволить повернути заяву про позов через непідсудність або неналежність до суду певної юрисдикції.

"Наступне - важливо те, що усі члени Вищої ради юстиції повинні бути погоджені з суддями. Тобто для того, щоб гарантувати що будь-який суддя, який буде виведений із системи, не зміг би повернутися через оскарження цього рішення у Європейському суді з прав людини. Ми пропонуємо, щоб нарешті Вища рада юстиції була сформована у належний спосіб", - зазначила Сироїд.

За її словам, також пропонується сформувати повноцінну систему органів суддівського самоврядування.

"Ми пропонуємо, щоб з'їзд суддів формувався знизу і щоб він відповідав потребам судової системи", - заявила Сироїд.

У той же час народні депутати не підтримали законопроект № 1585 "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій та статус суддів" щодо встановлення реальної відповідальності суддів", за який проголосували лише 102 нардепи.

Після голосування голова Верховної Ради України Володимир Гройсман доручив створити робочу групу на базі комітету з підготовки законопроекту по судовій реформі до другого читання.

Нагадаємо, сьогодні також Рада прийняла за основу президентський законопроект щодо судової реформи.