ua en ru

Рада прийняла в цілому законопроект про антидопінговий контроль у спорті

Рада прийняла в цілому законопроект про антидопінговий контроль у спорті Фото: Верховна Рада

ВР передбачила створення Національної антидопінгової лабораторії з 2027 року

Верховна Рада України підтримала в другому читанні проект закону №4724 "Про антидопінговий контроль у спорті". За документ проголосували 233 нардепа, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, Рада прийняла в новій редакції закон "Про антидопінговий контроль у спорті" з урахуванням положень Міжнародної конвенції про боротьбу з допінгом у спорті, яка ратифікована українським парламентом.

Згідно з ним, Національна антидопінгова лабораторія створюється у формі публічного акціонерного товариства, 100% акцій якого належать державі. Вона створюється з метою проведення лабораторного аналізу допінг-проб, аналізу харчових продуктів для виявлення заборонених речовин.

Відзначається, що Кабінет міністрів повинен до 1 січня 2027 року забезпечити створення ПАТ "Національна антидопінгова лабораторія" на базі лабораторії антидопінгового контролю Національного антидопінгового центру.

Крім того, передбачається, що Національний антидопінговий центр стверджує антидопінгові правила, забезпечує організацію їх введення, а також видає дозволи на терапевтичне використання заборонених речовин. Тестування проводиться антидопінговим центром, а аналіз проб спортсменів проводиться в акредитованих лабораторіях допінг-контролю.

Також передбачено створення наглядової ради антидопінгового контролю, який через конкурс обирає директорів Національного антидопінгового центру та Національної антидопінгової лабораторії. Відповідно до закону, в нього входять міністр спорту і молоді, міністр охорони здоров'я, депутат ВР, делегований профільним комітетом, а також особи, делеговані Національною академією наук, Національним олімпійським комітетом і Спортивним комітетом.

Нагадаємо, раніше Міжнародний олімпійський комітет запропонував реформувати боротьбу з допінгом.