ua en ru

Рада прийняла постанову про виконання резолюції ПАРЄ

Верховна Рада Україна (ВР) прийняла в другому читанні і як постанову проект постанови № 10078 від 17 лютого 2012 р. ініційований нардепом від Партії регіонів про план заходів щодо реалізації положень висновку № 190 (1995) Парламентської асамблеї Ради Європи "Заявка України на вступ до Ради Європи" та резолюції № 1862 (2012) Парламентської асамблеї Ради Європи" Функціонування демократичних інститутів в Україні". "За" таке рішення проголосували 261 народний депутат з мінімально необхідних 226.

Постанова затверджує план заходів щодо реалізації положень укладення ПАРЄ про вступ України в РЄ та резолюції ПАРЄ щодо функціонування демократичних інститутів в Україну і рекомендувати Президенту, Кабміну і профільним комітетам ВР посилити контроль за виконанням резолюції.

План реалізації висновків ПАРЄ передбачає прискорення підготовки проекту Кримінально-процесуального кодексу до другого читання, доопрацювання проекту закону "Про прокуратуру" та "Про адвокатуру". Крім того, згідно з проектом постанови, Міністерству юстиції доручається проаналізувати кримінальне законодавство країн-учасниць ЄС, проаналізувати виборчий бар'єр на парламентських виборах, а також фінансування політичних партій з державного бюджету і участь у виборах раніше судимих осіб. А також доручити Центральній виборчій комісії при створенні виборчих округів врахувати щільність проживання національних меншин.

Постанова набирає чинності з моменту її прийняття.

Нагадаємо, депутати від фракції БЮТБ і НУ-НС відмовилися голосувати за постанову про виконання резолюції ПАРЄ і віддалилися із залу засідання.

Нардепи 21 березня прийняли проект постанови в першому читанні.