ua en ru

Рада прийняла поправки в КЗпП про заборону дискримінації

Рада прийняла поправки в КЗпП про заборону дискримінації Фото: Володимир Гройсман

Поправки стосуються, зокрема, дискримінації за сексуальною орієнтацією

Верховна Рада України (ВРУ) прийняла проект закону №3442 "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації з правом Європейського Союзу)" за основу в цілому. За це рішення проголосували 234 нардепи при 226 мінімально необхідних, 42 проголосували проти, 18-утрималися, 39 не голосували.

Зокрема, законопроект підтримали 108 депутатів від фракції "Блок Петра Порошенко", 65 - від фракції "Народний фронт", 14 - позафракційних, 0 - від фракції "Опозиційний блок", 15 - від фракції "Об'єднання "Самопоміч", 9 - від групи "Відродження", 1 - від фракції Радикальної партії Олега Ляшка, 8 - від групи "Воля народу", 14 - від фракції "Батьківщина".

Рада прийняла поправки в КЗпП про заборону дискримінації

Фото: результати голосування в Раді за законопроект про недискримінацію

Згідно з текстом законопроекту, забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці залежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, гендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, етнічного, соціального та іноземного походження.

Також забороняється дискримінація в залежності від віку, стану здоров'я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ / СНІД, сімейного та майнового стану, сімейних обов'язків, місця проживання, членства у професійній спілці чи іншому об'єднанні громадян, участі у страйку , звернення або наміру звернення до суду чи інших органів за захистом своїх прав або надання підтримки іншим працівникам у захисті їхніх прав, за мовними або іншими ознаками, не пов'язаними з характером роботи або умовами її виконання.

Відзначимо, даний законопроект належить до так званого "безвізового пакету" законів (тобто необхідних для лібералізації безвізового режиму між Україною і Євросоюзом). Закріплення в Трудовому кодексі поправки про заборону дискримінації за будь-якою ознакою при працевлаштуванні вимагають 8 країн ЄС.

Спікер ВР Володимир Гройсман зазначив, що в ході консультацій з лідерами фракцій і депутатських груп щодо цього закону участь в обговоренні прийняв прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Нагадаємо, 5 листопада Верховна Рада України в першому читанні прийняла новий проект Трудового кодексу України. Однак, в ході розгляду цього законопроекту в парламенті правка по недискримінації працівників, зокрема, в залежності від їх сексуальної орієнтації, була відхилена.

У понеділок, 9 листопада, Президент України Петро Порошенко закликав Верховну Раду ввести заборону на дискримінацію в Трудовий кодекс.

У вівторок, 10 листопада, в Верховну Раду України (ВРУ) внесли проект закону "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації з правом Європейського Союзу)".

Верховна Рада під час вечірнього засідання включила даний законопроект до порядку денного.