ua en ru

Рада прийняла за основу законопроект щодо якості медобслуговування в сільській місцевості

Рада прийняла за основу законопроект щодо якості медобслуговування в сільській місцевості Фото: Верховна Рада України (twitter/Bankova)

Законопроект підтримали 258 парламентаріїв

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №7117 "Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості". За документ проголосували 258 парламентаріїв, передає кореспондент РБК-Україна.

Документ пропонує встановити систему стимулів для залучення кваліфікованих спеціалістів до роботи у сільській місцевості. Зокрема, пропонується забезпечувати працівників житлом та службовим транспортом, а також можливістю отримання освіти та підвищення кваліфікації.

Також законопроект передбачає встановлення основ регулювання та основних напрямів розвитку охорони здоров'я в сільській місцевості. Крім того, розширюються повноваження місцевої влади щодо підвищення рівня медичного обслуговування.

Основними напрямками розвитку охорони здоров'я в сільській місцевості названі:

  • максимальне наближення медичного обслуговування до населення, створення умов для проведення в сільській місцевості щорічних виїзних прийомів;
  • впровадження сучасних технологій, у тому числі з використанням телемедицини;
  • розвиток транспортної інфраструктури, створення умов для застосування авіаційних, водних, автомобільних санітарних транспортних засобів, у тому числі обладнаних реанімаційними засобами для надання медичної допомоги в сільській місцевості.

Документ визначає, що медичне обслуговування в сільській місцевості забезпечується центрами первинної медичної допомоги, до складу яких можуть входити фельдшерсько-акушерські/фельдшерські пункти, амбулаторії, медичні пункти, медичні кабінети, мобільні медичні кабінети, аптечні пункти.

Також передбачено ряд заходів, спрямованих на забезпечення підготовки та залучення кваліфікованих медичних і фармацевтичних працівників. Планується передбачити впровадження сучасних комп'ютерних технологій; виписки електронних рецептів; використання дистанційної діагностики.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що парламент схвалив реформу охорони здоров'я. Документ підтримали 240 депутатів.