ua en ru

Рада передбачила добровільну сертифікацію харчових продуктів

Рада передбачила добровільну сертифікацію харчових продуктів Фото: Володимир Гройсман

Відповідний проект закону підтримали 238 нардепів

Верховна Рада України передбачила проведення добровільної сертифікації харчових продуктів. Відповідний проект закону №3168 "Про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України "Про стандартизацію і сертифікацію" у першому читанні за основу та в цілому підтримали 238 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Зазначається, що з метою зняття технічних бар'єрів у торгівлі з країнами СНД пропонується внести зміни до статей 1 та 13 Декрету Кабінету міністрів України "Про стандартизацію і сертифікацію", якими передбачити проведення добровільної сертифікації харчових продуктів та продовольчої сировини органами з сертифікації в державній системі сертифікації.

Підкреслюється, що це положення не суперечить європейській практиці, оскільки в країнах ЄС існують органи з добровільної сертифікації харчових продуктів, які не відносяться до ветеринарної або санітарної служб.

Зазначається, що прийняття законопроекту дозволить: спростити доступ вітчизняної продукції на ринки СНД та світові; реалізувати право виробника та споживача на отримання достовірної інформації про харчовий продукт; підвищити конкурентоспроможність української продукції.

Внесення змін до Декрету Кабміну "Про стандартизацію і сертифікацію" не передбачає використання коштів з державного бюджету України та не встановлює обов'язковість процедури сертифікації для виробників.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ВР скасувала 22 дозвільні процедури в АПК.