ua en ru

Рада надала повноваження силам АТО знищувати незаконні воєнізовані та збройні формування

Народні депутати підтримали в першому читанні та в цілому законопроект № 4985 "Про внесення змін до законів України щодо боротьби з тероризмом".

Народні депутати підтримали в першому читанні та в цілому законопроект № 4985 "Про внесення змін до законів України щодо боротьби з тероризмом". За відповідне рішення проголосували 239 парламентарів.

Зокрема закон включає до повноважень суб'єктів, які безпосередньо здійснюють боротьбу з тероризмом в разі залучення до проведення антитерористичної операції - забезпечувати із застосуванням наявних сил та засобів виконання завдань щодо припинення діяльності незаконних воєнізованих або збройних формувань (груп), терористичних організацій, організованих груп та злочинних організацій.

Також сили АТО можуть брати участь у затриманні осіб, а у випадках, коли їх дії реально загрожують життю та здоров'ю заручників, учасників антитерористичної операції або інших осіб - їх знешкоджувати.

Крым того, у ситуаціях, пов'язаних із вчиненням або загрозою вчинення терористичного акту, спеціальні підрозділи, які безпосередньо здійснюють боротьбу з тероризмом, мають право проникати на захоплений терористами об'єкт; зберігати речові докази, документи, речі та цінності.

До повноважень учасників АТО також увійшли: випередження дій терористів, що можуть призвести до техногенно-небезпечних наслідків; звільнення заручників; роззброєння та охорона осіб, затриманих під час проведення антитерористичної операції.

Закон також зараховує до суб'єктів боротьби з тероризмом Держслужби спецзв'язку, Службу зовнішньої розвідки та ін.

Також згідно із законом, Державна прикордонна служба України тепер може надавати силам АТО необхідну допомогу на всій території України під час проведення АТО, а не тільки на території пунктів пропуску через держкордон.

Управління державної охорони також має надавати Антитерористичному центру при Службі безпеки України необхідні сили і засоби і забезпечувати їх ефективне використання під час проведення антитерористичних операцій.

Також закон надав Міністерству оборони України, органам військового управління, військовим частинам Збройних сил України право забезпечувати захист від терористичних посягань об'єктів і майна Збройних сил України, зброї масового ураження, ракетної і стрілецької зброї, боєприпасів, вибухових і отруйних речовин, що знаходяться у військових частинах або зберігаються у визначених місцях; організовувати підготовку та застосування сил і засобів сухопутних військ, повітряних сил, військово-морських сил Збройних сил України в разі вчинення терористичного акту в повітряному просторі, у територіальних водах України і т.д.