ua en ru

Рада має намір схвалити проведення спецперевірки суддів загальної юрисдикції

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 4378-1 "Про відновлення довіри до судової системи України".

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 4378-1 "Про відновлення довіри до судової системи України". За відповідне рішення проголосували 233 нардепів.

Законопроект передбачає перевірку суддів загальної юрисдикції, яка проводиться протягом одного року з моменту формування складу тимчасової спеціальної комісії.

При цьому заяви про проведення перевірки індивідуально визначеного судді (суддів) згідно статті 3 цього закону можуть бути подані до тимчасової спеціальної комісії юридичними або фізичними особами протягом шести місяців з моменту опублікування у газеті "Голос України" повідомлення про її створення.

Проектом передбачається низка підстав, за якими суддя суду загальної юрисдикції підлягає перевірці. Повноваження з проведення перевірки суддів пропонується ТСК з перевірки суддів судів загальної юрисдикції яка складається із 15 членів. Пропонується наступний порядок формування зазначеної Комісії: Верховний суд України призначає до ТСК 5 членів, які повинні бути суддями у відставці, що протягом останніх п'яти років перебування на посаді судді не обіймали адміністративні посади в судах. Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики та Верховна Рада України призначають до ТСК по 5 членів - представників громадськості, які є громадянами України та мають вищу юридичну освіту. ТСК діє при Вищій раді юстиції.

Також проект визначає основні засади діяльності тимчасової спеціальної комісії (порядок проведення її засідань, механізм отримання матеріалів, необхідних для проведення перевірки суддів тощо), заходи, які застосовуються за результатами проведення перевірки суддів.

Законопроект також пропонує внести зміни до законів України "Про судоустрій і статус суддів" та "Про Вищу раду юстиції" щодо порядку призначення суддів на адміністративні посади, розширення підстав припинення повноважень членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради юстиції, порядку обрання делегатів на з'їзд суддів України тощо.

Також депутати ухвалили рішення підготувати даний законопроект до другого читання за скороченою процедурою.