ua en ru

Рада підтримала зняття недоторканності з Розенблата

Рада підтримала зняття недоторканності з Розенблата Фото: Борислав Розенблат (УНІАН)

Подання на затримання і арешт нардепа підтримали 183 і 181 парламентар відповідно

Верховна Рада України підтримала зняття недоторканності з народного депутата Борислава Розенблат (фракція партії "Блок Петра Порошенко"). За відповідне рішення проголосували 296 депутатів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Розенблата Борислава Соломоновича прийняте Верховною Радою України і було підтримане ВРУ", - оголосив голова ВР Андрій Парубій.

При цьому подання на згоду про затримання підтримали 183 депутата ВР, а уявлення про арешт - 181 парламентар при 226 мінімально необхідних.

Після голосувань спікер оголосив про закриття вечірнього пленарного засідання Ради.

"Ми змогли пройти весь шлях і я оголошую, що вечірнє засідання ВРУ закрите", - сказав очільник парламенту.

20 червня генеральний прокурор України Юрій Луценко вніс до парламенту подання на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Розенблата.

Нагадаємо, 19 червня Національне антикорупційне бюро України затримало охоронця нардепа за підозрою в отриманні 200 тис. доларів хабара. Пізніше в НАБУ повідомили, що всього затримано 7 причетних до вимагання та одержання хабарів за сприяння іноземній компанії у видобутку бурштину в Україні при пособництві нардепів Борислава Розенблата та Максима Полякова.

Слідство встановило не менш як п'ять епізодів злочинної діяльності, у результаті якої затримані в інтересах зазначених нардепів отримали від іноземної компанії хабарі на загальну суму понад 300 тис. доларів. Кошти були використані для підготовки законопроектів, незаконного впливу на посадових осіб Госгеокадастра, Держлісагентства, Госгеонадр України, органів місцевого самоврядування, суду і прокуратури з метою прийняття рішень на користь зазначеної компанії.

На наступний день детективи НАБУ і прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру шістьом фігурантам "бурштинової справи", а саме двом охоронцям Розенблата, помічнику-консультанту Полякова і трьом представникам міжфракційного об'єднання Верховної Ради України "Депутатський контроль".