ua en ru

Рада підтримала за основу проект про внесення змін у Податковий кодекс України

Рада підтримала за основу проект про внесення змін у Податковий кодекс України Фото: ВРУ (president.gov.ua)

За документ проголосували 260 нардепів

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №6776-д "Про внесення змін у Податковий кодекс України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2018 році". За документ проголосували 260 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Проектом планується забезпечити збалансованість бюджетних надходжень в 2018 році, у тому числі шляхом виконання вимог пункту 4 розділу ХІХ Податкового кодексу України щодо щорічного перегляду ставок деяких податків, визначених в абсолютних значеннях, а також поступове до 2025 року підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби на виконання угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським союзом, Європейським співтовариством по атомній енергії та їх державами-членами, з іншого боку, щодо наближення ставок акцизного податку на тютюнові вироби до мінімального рівня, діючого в ЄС

зокрема, проектом передбачається поступове до 2025 року підвищення специфічних ставок акцизного податку на тютюнові вироби та мінімального акцизного податкового зобов'язання зі сплати акцизного податку з тютюнових виробів, а саме в 2018 році - на прогнозний індекс споживчих цін 11,2% та додатково на 16 7% (тобто, з урахуванням попередньої індексації в середньому на 29,7%), а в наступні роки - на 20% до рівня, еквівалентного 90 євро за 1000 штук (зараз мінімальне податкове зобов'язання для сигарет в Україні становить 20 євро (596,05 гривень за 1000 штук)

Крім того, проектом передбачається, що з 1 січня 2025 будуть дотримуватися вимог Директиви ЄС № 2011/64 / ЄС від 21.06.2011 року про структуру і ставки акцизів, застосовуваних до тютюновим виробам щодо частки акцизу в середньозваженої роздрібної ціною продажу сигарет як мінімум 60%. Для цього вводиться механізм визначення такої ціни.

Також законопроектом пропонується імперативну норму пункту 4 розділу ХІХ Податкового кодексу України щодо необхідності щорічного подання Кабінетом міністрів України законопроекту про збільшення ставок, визначених в абсолютних величинах, перевести до доручення Кабміну такий законопроект подавати у разі потреби.

Нагадаємо, 9 листопада Верховна Рада України підтримала за основу і в цілому законопроект №6005-д "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стабілізації розрахунків на оптовому ринку електричної енергії України". Документ підтримали 239 депутатів.