ua en ru

Рада підтримала арешт Мосійчука та затвердила законопроекти для реструктуризації держборгу, а також інші новини 17 вересня

Рада підтримала арешт Мосійчука та затвердила законопроекти для реструктуризації держборгу, а також інші новини 17 вересня Фото: Ігор Мосійчук

РБК-Украина розповідає про найважливіші події вчорашнього дня

У четвер 17 вересня головними темами дня стали рішення Верховної Ради дозволити арешт Ігоря Мосійчука, затвердження на засіданні парламенту необхідних для реструктуризації держборгу законопроектів, підтримання нардепами відставки віце-прем'єр-міністра Валерія Вощевського, провал голосування за відставку міністра охорони здоров'я Олександра Квіташвілі, інформація про те, що РНБО підтримав пропозицію Президента України про скасування санкцій проти європейських журналістів, а також повідомлення про те, що СБУ заборонила в'їзд в Україну прем'єр-міністру Італії Сільвіо Берлусконі.

Арешт Ігоря Мосійчука

Верховна Рада України підтримала прохання генерального прокурора Віктора Шокіна про дозвіл на арешт народного депутата від Радикальної партії Ігоря Мосійчука. За позбавлення недоторканності нардепи проголосували 262 парламентарія. В ході свого виступу, генпрокурор продемонстрував відео, нібито підтверджує корупційні дії з боку Мосійчука. Після голосування, члени Радикальної партії заблокували трибуну з вимогою дати слово Олегу Ляшку, які дозволив собі нецензурні висловлювання. В результаті цього спікер Верховної ради Володимир Гройсман закрив вечірнє засідання парламенту.

У свою чергу, Мосійчук заявив, що відео, яке продемонстрував Шокін, було змонтовано. За його словами, звинувачення його в корупції - це помста Петра Порошенка та Віктора Шокіна за його заяву про те, що Шокін винен в крадіжці і фальсифікування матеріалів у справі Гонгадзе. Також нардеп зазначив, що не збирається тікати з країни.

Володимир Гройсман оперативно підписав підписання про арешт нардепа, після чого по закінченню ради фракції правоохоронці затримали Ігоря Мосійчука.

Пізніше стало извечтно, що Генеральна прокуратура інкримінує нардепу 5 статей Кримінального кодексу України, сьогодні відбудеться суд з обрання запобіжного заходу.

Нардепи підтримала звільнення Вощевського і не проголосували за відставку Квіташвілі

В ході ранкового засідання парламенту підтримав відставку віце-прем'єр-міністра Валерія Вощевського, за відповідне рішення проголосували 234 народних депутата. У той же час, рішення про відставку Квіташвілі так і не було прийнято. Депутати тричі голосували, але змогли набрати лише 170, 222 та 220 голосів відповідно.

Рада затвердила необхідні для реструктуризації держборгу законопроекти

Вчора Верховна Рада України ухвалила законопроекти Кабінету міністрів, які необхідні для завершення реструктуризації зовнішнього боргу України. Зокрема, законопроект №3058 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реструктуризації державного і гарантованого державою боргу і його часткового списання)" проголосувало 309 народних депутатів. Також Рада проголосувала за законопроект №3057, згідно з яким передбачено запровадження нового виду цінного паперу - державний дериватив.

Крім того, депутати підтримали законопроект про фінансової стабілізації для виконання програми МВФ, а також проголосували за внесення змін у Податковий Кодекс у зв'язку з реструктуризацією.

Зазначимо, що за словами прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, не ухвалення цього пакету законопроектів могло призвести до дефолту.

We did it. Це відповідальне рішення для України і для мільйонів українців.Рада конституційною більшістю підтримала уря...

Posted by Арсеній Яценюк on 17 сентября 2015 г.

Відставку Кабміну розглянуть не раніше грудня

Заступник фракції "Блок Петра Порошенка" Ігор Кононенко заявив про те, що питання про відставку Кабінету міністрів України може бути розглянутий Верховною Радою не раніше грудня 2015 р.

"У нас уряд має імунітет до грудня тому, що ми проголосували програму уряду. Це питання (відставки уряду, - ред.) може стати в порядок денний і парламент буде розглядати і буде визначаться. Якщо буде ініційована відставка уряду, ми будемо визначатися в залі",- заявив Кононенко.

Санкції проти Росії

Правозахисна організація Комітет із захисту журналістів засудила заборону на в'їзд в Україну 41 журналістові і блогеру у зв'язку з введенням санкцій проти Росії та інших країн. Серед них є громадяни Болгарії, Естонії, Німеччини, Угорщини, Ізраїлю, Казахстану, Латвії, Македонії, Молдови, Польщі, Росії, Сербії, Словаччини, Іспанії, Швейцарії та Великобританії.

У свою чергу, Президент України Петро Порошенко доручив Раді національної безпеки і оборони виключити журналістів телерадіокомпанії ВВС з санкційного списку.

"Рада національної безпеки і оборони України підтримала пропозицію Президента України про скасування санкцій проти європейських журналістів", - повідомили в прес-службі РНБО.

Крім того, Служба безпеки України ухвалила рішення заборонити на три роки в'їзд в Україну колишньому прем'єр-міністру Італії Сільвіо Берлусконі.

Свобода преси для мене абсолютна цінність. - Президент доручив РНБО вилучити прізвища журналістів ВВС зі списку санкцій....

Posted by Святослав Цеголко on 17 сентября 2015 г.