ua en ru

Рада ввела штрафи за незаконне використання найменування та символіки Нацполіції

Рада ввела штрафи за незаконне використання найменування та символіки Нацполіції Фото: патруль поліції (РБК-Україна)

Штрафи будуть варіюватись від 17 тис. до 85 тисяч гривень

Верховна рада підтримала за основу та в цілому законопроект №7474 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання найменування та ознак належності до Національної поліції України", передає кореспондент РБК-Україна.

Проект закону підтримали 233 парламентаря.

Законом визначається, що ознаками належності до поліції є символіка поліції, однострій поліцейських, спеціальні звання, відомчі відзнаки, спеціальний жетон та службове посвідчення поліцейського.

Документом пропонується встановити, що використання найменування поліції або похідних від нього, у тому числі викладених іноземною мовою, ознак належності до поліції здійснюється виключно поліцією, а в інших випадках - за рішенням керівника поліції.

Передбачається, що використання органами державлади, органами місцевого самоврядування, юридичними особами, фізичними особами-підприємцями та громадськими об’єднаннями, а так само фізособами ознак належності, найменування поліції або похідних від нього, у тому числі викладених іноземною мовою, на одязі, транспортних засобах, будівлях, бланках документів, у найменуванні заборонено.

Штрафи

Зокрема, визначено, що незаконне використання фізособою ознак належності до Національної поліції України за відсутності ознак діяння, передбаченого Кримінальним кодексом України, або незаконне використання нею на транспортному засобі найменування поліції чи похідних від нього, у тому числі викладених іноземною мовою, тягне за собою накладення штрафу від 1 до 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17-34 тисячі гривень).

При цьому незаконне використання органами держвлади, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізособами-підприємцями, а так само громадськими об’єднаннями, ознак належності, найменування Нацполіції або похідних від нього, у тому числі викладених іноземною мовою, на одязі, транспортних засобах, будівлях, бланках документів, у найменуванні за відсутності ознак діяння, передбаченого Кримінальним кодексом України, тягне за собою накладення штрафу на фізосіб-підприємців, посадових осіб органів держвлади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань від 2 до 3 тисяч таких мінімумів (34-51 тисяча гривень).

Відповідно до проекту, незаконне використання ознак належності до Нацполіції, вчинене особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме правопорушення, тягне за собою накладення штрафу на фізичних осіб від 3 до 4 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-68 тисяч гривень) та на фізосіб - підприємців, посадових осіб - від 4 до 5 тисяч таких мінімумів (68-85 тисяч гривень).

Нагадаємо, комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній раді прийняти законопроект №6457 щодо забезпечення військовослужбовців Національної гвардії правом на безкоштовну реабілітацію.

Як писало РБК-Україна раніше, Верховна рада прийняла за основу законопроект №8492 про зниження смертності і травматизму на дорогах України, яким планується підвищити штрафи за ігнорування ременів безпеки з 51 до 850 гривень. За документ проголосували 240 нардепів.