ua en ru

Рада планує посилити контроль за сплатою акцизного збору з нафтопродуктів

Верховна Рада України планує посилити контроль за сплатою акцизного збору при реалізації нафтопродуктів. Це випливає з пояснювальної записки до законопроекту "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження акцизних накладних при реалізації палива та системи електронного адміністрування реалізації палива", розробленого депутатами від "Блоку Петра Порошенко" Ніною Южаніною та Ігорем Кононенко.

Передумовами для прийняття законопроекту є зростання частки тіньового сектора ринку нафтопродуктів та скрапленого газу.

"У 2014 році вона (частка тіньового ринку, - ред.) склала 20%, протягом першого півріччя 2015 року зросла до 30% і до кінця року може зрости до 40%", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

У документі втрати державного бюджету у 2014 році оцінюються в 3,2 млрд грн, а в 2015 році вони, як очікуються, будуть вдвічі вищими.

Автори законопроекту зазначають, що основними схемами ухилення від сплати акцизного податку з нафтопродуктів є виробництво необлікованих нафтопродуктів з неврахованої нафти; виробництво контрафакту з різних компонентів шляхом їх змішування; контрабандне ввезення палива з ближнього зарубіжжя через порти Чорного моря; ввезення підакцизних нафтопродуктів під виглядом непідакцизних; продаж товарних палив під виглядом альтернативних палив зі зниженою ставкою акцизного збору.

З метою скорочення частки тіньового ринку нафтопродуктів народні депутати пропонують створити систему електронного адміністрування реалізації нафтопродуктів.

"Нова система електронного адміністрування реалізації палива повинна забезпечити ефективний контроль на всіх стадіях реалізації нафтопродуктів і скрапленого газу від нафтопереробних заводів і митних кордонів України до автозаправних станцій, а також повноту сплати акцизного податку", - зазначають автори законопроекту.

Центральним елементом пропонованих змін до Податкового кодексу є впровадження акцизної накладної, як обов'язкового електронного документа, яка буде складатися при здійсненні всіх операцій з реалізації палива. Також буде створено Єдиний реєстр акцизних накладних, в якому будуть реєструватися всі акцизні накладні.

Законопроект передбачає фактичне створення бази платників акцизного збору, в якій автоматично буде фіксуватися: обсяг палива, з якого сплачено акцизний збір (при виробництві та імпорті); обсяг купленого і проданого палива; додаткові обсяги раніше неврахованого палива, подальша реалізація якого буде можливою тільки після сплати необхідних сум акцизного податку; сум акцизного податку, сплаченого з відповідних обсягів палива.

"Законопроектом передбачається обмеження щодо реєстрації акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних лише на обсяг реалізованого палива, що не перевищує обсяг палива, який був отриманий такою особою від контрагентів з відповідним урахуванням таких обсягів в системі електронного адміністрування реалізації палива", - підкреслюється в пояснювальній записці.

У документі також пропонується розширити статус акцизних складів на морські та річкові термінали, які призначені для навантаження-розвантаження та/або зберігання палива.

"Прийняття законопроекту забезпечить створення ефективного механізму контролю за реалізацією палива, унеможливить випадки реалізації на автозаправних станціях неврахованих обсягів палива, з яких не сплачено акцизний податок, скорочення частки тіньового сектора ринку нафтопродуктів, а також збільшення доходів бюджету від акцизного податку з пального", - резюмують автори законопроекту.