ua en ru

Рада планує встановити особливості держреєстрації органів місцевого самоврядування

Рада планує встановити особливості держреєстрації органів місцевого самоврядування Фото: Верховна Рада

У першому читанні законопроект підтримали 246 депутатів ВР

Верховна Рада України (ВРУ) у першому читанні підтримала законопроект №3106 "Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей державної реєстрації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб". Відповідне рішення підтримали 246 нардепів.

Підготовку законопроекту до другого читання за скороченою процедурою з третього разу підтримали 240 депутатів ВРУ (до цього - 224 і 221 нардеп).

Прийняття законопроекту з огляду на процес добровільного об'єднання територіальних громад спрямоване на: врегулювання відносин, що виникають у зв'язку з державною реєстрацією новоутвореного та утвореного у результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення органу місцевого самоврядування як юридичної особи; усунення недоліків правового регулювання питання правонаступництва об'єднаних територіальних громад, їх сільських, селищних, міських рад та виконавчих комітетів таких рад.

Також передбачається узгодження з законодавством процедури реорганізації органів місцевого самоврядування в процесі добровільного об'єднання територіальних громад.

Законопроектом передбачається доповнення закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" новою статтею 24-2, якою визначаються особливості держреєстрації органів місцевого самоврядування

Крім того, пропонується виключити статтю 7, відповідно до якої, якщо до складу об'єднаної територіальної громади передбачається входження територіальної громади, розташованої на території суміжного району, Верховна Рада АР Крим, обласна рада звертається з поданням до ВРУ щодо зміни меж відповідних районів у порядку, визначеному законом. У такому разі питання про утворення об'єднаної територіальної громади розглядається Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласною радою протягом 30 днів з дня набрання чинності рішенням Верховної Ради України про зміну меж відповідних районів.

Нагадаємо, Рада врегулювала бюджетні процедури для об'єднаних територіальних громад.