ua en ru

Рада планує посилити захист житлових прав дітей-сиріт

Рада планує посилити захист житлових прав дітей-сиріт Фото: Верховна Рада України

За документ проголосували 254 депутата

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №5045 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа". За документ проголосували 254 депутата ВР, передає кореспондент РБК-Україна.

"Необхідність прийняття проекту акта зумовлена потребою забезпечення реалізації гарантованих Конституцією України прав на житло дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, що стали внутрішньо переміщеними внаслідок тимчасової окупації АР Крим та проведення антитерористичної операції на сході країни", - вказано у пояснювальній записці.

Так, проектом планується взятим на облік внутрішньо переміщеним дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, яким виповнилось 16 років, а також осіб з їх числа надати право зараховування на квартирний та соціальний квартирний облік за місцем обліку внутрішньо переміщених осіб.

Автори документу зазначають, що за даними станом на 1 січня 2016 року кількість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, що є внутрішньо переміщеними особами, становила понад 1,5 тисяч, 215 із яких протягом 2014–2015 років досягли 16-річного віку та мають право взяття на квартирний облік громадян, що потребують поліпшення житлових умов.

Наголошується, що реалізація проекту акта не потребуватиме додаткових фінансових витрат з державного бюджету України.

Нагадаємо, вчора Рада прийняла за основу і в цілому законопроект №5101 "Про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо забезпечення дотримання житлових прав дитини)". Документ підтримав 231 парламентар.