ua en ru

Рада планує врегулювати фінансування технікумів і коледжів

Рада планує врегулювати фінансування технікумів і коледжів Фото: парламент (Віталій Носач/РБК-Україна)

Проект закону підтримали 254 нардепа

Верховна рада України підтримала за основу в першому читанні законопроект №8321-д "Про фахову передвищу освіту", яким регулюється питання фінансування технікумів і коледжів. За документ проголосували 254 парламентаря, передає кореспондент РБК-Україна.

Зазначено, що метою документа є визначення ключових принципів, на яких має базуватися державна політика з фахової передвищої освіти, створення основи для проведення системної реформи з метою формування кадрового потенціалу відповідно до потреб громадян, ринку праці та перспектив розвитку національної економіки.

Проектом пропонується встановити правові, організаційні, економічні та фінансові засади функціонування системи фахової передвищої освіти.

Перший заступник глави комітету з питань медичної освіти і науки Олександр Співаковський у ході обговорення документа підкреслив, що в разі неприйняття закону з 1 вересня всі технікуми і коледжі залишаться без правового забезпечення. Так, в 2014 році парламент схвалив закон про вищу освіту, згідно з яким заклади першого та другого рівня (технікуми, коледжі та прирівняні до них училища) не належать до сфери вищої освіти. У зв'язку з цим нардепи повинні визначити, до якого рівня освіти віднести ці установи.

Парламентар зазначив, що технікуми і коледжі матимуть можливість фінансування з декількох джерел.

"Технікуми і коледжі матимуть можливість багатоканальної системи фінансування. Щоб і держава, і місцева влада, і бізнес мали можливість фінансувати", - заявив нардеп.

"Забезпечуються можливості ефективного функціонування закладів фахової передвищої освіти, визначається їх статус, структура, права та обов'язки, джерела фінансування. У проекті прописані принципи, закладені в основу управління у сфері фахової передвищої освіти, визначені органи управління для установ різних форм власності. Створена законодавча база для реалізації автономії закладів фахової передвищої освіти", - зазначено в пояснювальній записці.

Нагадаємо, в 2018 році комітет парламенту з питань науки і освіти прийняв рішення підготувати звернення до Кабінету міністрів України з приводу вирішення питання забезпечення фінансування у повному обсязі технікумів і коледжів. Комітет також рекомендував Кабміну розробити Стратегію розвитку фахової передвищої освіти.

Як писало РБК-Україна, освітній комітет рекомендує ВР прийняти за основу два законопроекти щодо фінансової автономії вищих навчальних закладів.