ua en ru

Рада планує уніфікувати принципи підвищення пенсій репресованим

Рада планує уніфікувати принципи підвищення пенсій репресованим Фото: Верховна рада України

Рада підтримала в першому читанні проект закону про впорядкування виплат жертвам політичних репресій

Верховна Рада України підтримала в першому читанні проект закону №1170 "Про внесення змін до закону" Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні" та деяких інших законів України щодо впорядкування виплат жертвам політичних репресій". За документ проголосували 258 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Встановити для осіб, реабілітовані відповідно до статті 1 цього Закону, за кожний місяць позбавлення волі або примусового поміщення у лікувальні установи, грошову компенсацію у розмірі однієї мінімальної заробітної плати, встановленої законами України на день виплати цієї компенсації. Виплата компенсації спадкоємцям не проводиться, крім випадків, коли компенсація була нарахована, але не отримана реабілітованим особою", - наголошується в законопроекті.

При цьому пропонується встановити, що заяви про компенсацію та повернення майна подаються без обмеження яким-небудь терміном.

Згідно з проектом, пропонується передбачити, що особам, які реабілітовані відповідно до статті 1 цього закону, пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються в розмірі 25% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

При цьому особам, реабілітованим згідно зі статтею 3 цього закону, пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються в розмірі 15% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Наголошується, що дружинам (чоловікам), які не одружилися вдруге, померлих осіб, які були реабілітовані у відповідності зі ст. 1, 3 цього закону, пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються на 12% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що з 1 квітня 2017 року мінімальний розмір допомоги по безробіттю для застрахованих осіб підвищується на 120 гривень і складе 1280 гривень.