ua en ru

Рада планує посилити соціальний захист чорнобильців

Рада планує посилити соціальний захист чорнобильців Фото: парламент (РБК-Україна)

Прийняття цього закону призведе до збільшення витрат бюджету

Депутати парламенту підтримали за основу в першому читанні законопроект №6656 "Про внесення змін до закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС)", передає кореспондент РБК-Україна.

За документ проголосували 255 парламентарів.

"Особам, які постійно проживали або постійно працювали чи постійно навчалися на території, яка до 1 січня 2015 року була віднесена до зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися в цій зоні не менше чотирьох років і віднесеним до категорії 4 та щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, видається посвідчення особи, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи категорії 1", - сказано у тексті проекту.

Така зміна дозволить особам, які мають статус громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, користуватися пільгами, встановленими законом "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Головне науково-експертне управління ВР вказує, що прийняття цього документу призведе до збільшення відповідних витрат бюджету, оскільки у проекті перелік осіб, які матимуть відповідні пільги, розширюється.

Нагадаємо, в жовтні минулого року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) відмовився обробляти 12 тисяч скарг українських чорнобильців.