ua en ru

Рада планує передбачити створення комісій з реабілітації жертв політичних репресій

Рада планує передбачити створення комісій з реабілітації жертв політичних репресій Фото: Андрій Парубій (РБК-Україна)

Документ за основу підтримали 245 нардепів

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №6574 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917 - 1991 років". Документ підтримали 245 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, автори проекту пропонують перейменувати закон "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні" в закон "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років".

Чинний закон зобов'язує органи прокуратури переглядати архівні кримінальні виробництва репресованих осіб. При цьому новий проект пропонує уповноважити комісії з реабілітації приймати рішення про визнання осіб реабілітованими або потерпілими від репресій. Планується встановити, що комісії створюються місцевими державними адміністраціями.

До її складу входять по одному представнику від уповноваженого Ради з прав людини, територіального органу Національної поліції, обласного державного архіву, регіонального органу Служби безпеки України, Українського інституту національної пам'яті, місцевої ради, регіональної прокуратури і наукових установ, які досліджують історію України XX століття.

Планується, що рішення комісія можуть бути оскаржені в суді, при цьому позивачі звільняються від сплати судового збору. До початку діяльності комісій з реабілітації рішення про визнання осіб реабілітованими або потерпілими від репресій приймають органи прокуратури.

Слід зазначити, що законопроект надає право на реабілітацію всім особам, які були засуджені у позасудовому порядку.

Нагадаємо, у квітні ВР підтримала в першому читанні проект закону №1170 "Про внесення змін до закону" Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні "та деяких інших законів України щодо впорядкування виплат жертвам політичних репресій".