ua en ru

Рада планує передбачити моніторинг публічних закупівель

Рада планує передбачити моніторинг публічних закупівель Фото: ВРУ (twitter/ thebankova)

Відповідний законопроект підтримали 249 нардепів

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №4738-д "Про внесення змін до закону "Про публічні закупівлі" та деяких інших законів України щодо здійснення моніторингу закупівель". Документ підтримали 249 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Законопроект спрямований на попередження втрат публічних коштів шляхом здійснення органами державного фінансового контролю ефективного моніторингу закупівлі з метою попередження порушень у сфері закупівель та дотримання замовниками законодавства на всіх стадіях закупівлі", - зазначається у пояснювальній записці.

Зокрема, проектом пропонується зміна визначення моніторингу закупівель, як “спостережної функція” на визначення моніторингу закупівлі у вигляді “попереднього контролю”, під час якого орган державного фінансового контролю повідомлятиме замовника про порушення, що ним допускаються під час проведення закупівлі.

Планується запровадження:

  • автоматичних індикаторів ризиків, що забезпечить можливість автоматично здійснювати вибір процедури закупівля, що містить ознаки порушень законодавства у сфері закупівель;
  • вичерпного переліку підстав для проведення моніторингу закупівель, що дозволить врегулювати питання повноважень органу фінансового держконтролю щодо прийняття рішення про початок моніторингу закупівлі за наявності однієї або декількох таких підстав;
  • обов’язкової публікації інформації в електронній системі закупівель про початок і закінчення моніторингу, про результати його проведення, про обмін інформацією між органом фінансового держконтролю та замовником на всіх етапах проведення моніторингу;
  • принципу не втручання контролюючого органу у процес проведення закупівель, що сприятиме не затягуванню процесу закупівлі;
  • чіткого розподілу функцій органів влади уповноважених на здійснення контролю у сфері публічних закупівель.

При цьому з метою стимулювання замовника дослухатися до висновків органу державного фінансового контролю та добровільно усунути виявлені порушення, законопроектом планується встановити, що у разі виправлення замовником порушень, викладених у висновку, службова (посадова) особа замовника не притягатиметься до адміністративної відповідальності за порушення законодавства у сфері закупівель.

Крім того, у разі розгляду скарги органом оскарження або в судовому порядку моніторинг з оскаржуваних питань не проводиться, чим повністю усувається дублювання функцій органів Державної аудиторської служби України та Антимонопольного комітету України.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що експерти Transparency International Ukraine (TIU) та 19 регіональних громадських організацій виявили понад 3 тис. порушень різного ступеня тендерних процедур у системі публічних електронних закупівель ProZorro за рік роботи сервісу.