ua en ru

У тендерах ProZorro за рік виявили близько 3 тисяч порушень, - Transparency

У тендерах ProZorro за рік виявили близько 3 тисяч порушень, - Transparency Фото: ProZorro (twitter.com-RayonKamin)

Судових вироків є тільки 3

Експерти Transparency International Ukraine (TIU) та 19 регіональних громадських організацій виявили понад 3 тис. порушень різного ступеня тендерних процедур у системі публічних електронних закупівель ProZorro за рік роботи сервісу. Такі дані були представлені в ході звіту про річної роботи моніторингового порталу DOZORRO, передає прес-служба TIU.

Зазначено, що експерти опрацювали 6 тис. відгуків на тендери в ProZorro, зокрема, загальна очікувана вартість закупівель, у яких юридична експертиза виявила ознаки порушень, - понад 15 млрд грн.

Серед "самих популярних" порушень зазначається можливість уникнути процедури торгів (711 порушення) та дискримінаційні вимоги документації (371).

У 671 випадку суб'єкти відреагували на порушення після відповідних звернень до замовникам тендерів, державним контролерам і правоохоронцям. У 111 випадках порушення "зійшли з рук".

При цьому в Єдиному реєстрі судових рішень було знайдено дані по слідчих дій у 109 кримінальних провадженнях. Зате вироків було тільки 3. Причому 2 з них стосуються не замовників, учасників закупівель. Відзначається, що за адміністративної відповідальності за порушення у сфері закупівель існують 25 постанов про адмінпорушення. Однак таких, які накладають на винних реальні санкції у вигляді штрафу - всього 5.

У повідомленні говориться, що стосується інших виявлених порушень поки що не можна однозначно стверджувати, чим закінчиться реагування.

Крім того, експерти DOZORRO констатують відсутність належного контролю над державними закупівлями з боку держави.

"Можливості електронної системи ProZorro не використовуються в повній мірі. Зокрема, незважаючи на можливість автоматично обробляти дані, які можуть свідчити про порушення, і незважаючи на відкритість інформації, порушники залишаються безкарними. Це в свою чергу дискредитує саму реформу закупівель в Україні", - повідомляють в TIU.

Так, команда DOZORRO на основі роки роботи прийшла до висновку про необхідність посилення повноважень Державної аудиторської служби України.

Нагадаємо, голова Фонду державного майна України Віталій Трубаров заявив, що на початку грудня виставить на біржові торги блокуючі пакети акцій трьох обленерго і ще 13 підприємств.