ua en ru

Рада планує скасувати правку до УПК, що ускладнює поховання померлих

Рада планує скасувати правку до УПК, що ускладнює поховання померлих Фото: парламент (РБК-Україна)

Документ за основу після кількох невдалих спроб підтримали 235 депутатів

Парламент підтримав за основу законопроект №8116 "Про внесення змін до деяких законів України щодо підстав проведення експертизи", передає кореспондент РБК-Україна.

Документ за основу в першому читанні після кількох невдалих спроб підтримали 235 депутатів (спочатку 223 і 218).

У пояснювальній записці вказано, що 15 грудня 2017 року набрав чинності закон "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" від 3 жовтня 2017 року, яким до КПК були внесені суттєві концептуальні зміни. Вони набули чинності через три місяці після набрання чинності цим законом - з 15 березня 2018 року.

"Аналіз зазначених змін дає підстави стверджувати, що вони матимуть великий негативний суспільний резонанс. Це пояснюється тим, що змінами встановлюється обов’язок слідчого звернутись до суду для отримання експертного висновку. Саме вказаний обов’язок призведе до ускладнення процедури похорон", - сказано у записці.

Відповідно до діючої процедури, коли людина помирає, на місце смерті приїжджають лікарі та слідчі. Лікар констатує смерть, а слідчий порушує справу за фактом смерті та складає постанову про проведення судово-медичної експертизи. Тільки після цього труп разом з постановою може бути направлений та прийнятий у морзі.

Автори проекту наголошують, що після внесення змін експертиза залишається обов’язковою та може бути проведена лише на підставі рішення суду. При цьому не до кожного суду можна буде звертатись, а лише за місцем юридичної реєстрації органу досудового розслідування. Суду дається 72 години на вирішення даного питання, але у цей період тіло не можна буде направити до моргу.

"Таким чином, з 15 березня цього року тіло померлого має зберігатись у родичів не менш ніж 72 години. Проте, яким чином це буде відбуватись, закон відповіді не дає. Крім того, відсутня процедура отримання дозволу на поховання. Оскільки вона потребуватиме висновку експерта через суд, похорони затягуються на невизначений термін", - підкреслили автори документу.

Проектом передбачається встановити, що експертиза проводиться експертом за зверненням сторони кримінального провадження або за дорученням слідчого судді чи суду, якщо для з’ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Підкреслимо, що у ході розгляду з голосу нардепом Тетяною Юзьковою було внесено правку, з якою і було проголосовано за основу даний документ.

"Ми пропонуємо у статті 243 Кримінального кодексу у частині третій виключити останній пункт, який визначає обов'язковість призначення судово-медичної експертизи при встановленні причин смерті", - сказала нардеп.

Нагадаємо, раніше у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект №8336 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій незалежності судового експерта та належного забезпечення здійснення судово-експертної діяльності", яким буде поновлено право сторін кримінальної справи самостійно призначати експертизи.