ua en ru

Рада провалила закон про правові основи передачі газорозподільних систем в оренду

Рада провалила закон про правові основи передачі газорозподільних систем в оренду Фото: Верховна Рада України

Відповідний законопроект за основу підтримав лише 171 нардеп

Верховна Рада України провалила урядовий законопроект №5558 "Про внесення змін до деяких законів України (щодо забезпечення використання газорозподільних систем)", передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, за основу документ підтримав 171 нардеп, його повернення на повторне перше читання в комітет - 193 депутата ВР, а повернення суб'єкту законодавчої ініціативи (Кабінету міністрів) - 194 парламентаря.

"На жаль, законопроект відхилено", - підсумував голова Ради Андрій Парубій.

Так, документом передбачалося врегулювати проблемні питання використання газорозподільних систем, а сама визначити правові засади передачі їх в користування (оренду).

Зазначимо, на даний час газорозподільні системи використовуються облгазами безоплатно на підставі договорів господарського відання. При цьому зазначені договори укладено в 2013 році Міністерством енергетики та вугільної промисловості і облгазами на підставі пунктів 1 та 3 постанови Кабінету міністрів України від 20.08.2012 № 770 "Деякі питання використання державного майна для забезпечення розподілу природного газу" (скасовані постановою Кабміну від 30 вересня 2015 року №796).

Так, на час укладення зазначених договорів законодавчої заборони такої (безоплатної) передачі не існувало. Однак 8 травня 2015 року набрав чинності закон "Про ринок природного газу", яким встановлено заборону використовувати газорозподільні системи, власником яких є держава, на праві господарського відання.

Зазначимо, що за словами голови підкомітету комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергія Драюка, збитки державного бюджету України від безкоштовного використання державних газорозподільних систем перевищують 1 млн гривень в день.

Нагадаємо, наприкінці 2015 року Кабінет міністрів України повернув у власність найбільшого енергетичного держхолдингу України "Нафтогаз" розподільні мережі обласних газорозподільчих компаній. Зокрема, уряд вніс зміни до своєї постанови від 20 серпня 2012 року, якою розподільні мережі були передані у безоплатне оперативне управління облгазам.