ua en ru

Рада передала дороги місцевого значення в управління місцевих органів влади

Рада передала дороги місцевого значення в управління місцевих органів влади Фото: Верховна Рада

За документ проголосували 248 депутатів

Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроект №0954 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування". За документ проголосували 248 депутатів, передає кореспондент РБК-Україна.

Таким чином, ВР передала дороги місцевого значення в управління місцевих органів влади і дозволила укладати довгострокові договори на утримання автомобільних доріг.

Законопроект приводить норми законодавства, що стосуються системи державного управління автодорогами загального користування у відповідність із сучасними ринковими конкурентними умовами і розмежовує повноваження центральних і місцевих органів виконавчої влади та їх відповідальності за транспортно-експлуатаційний стан автодоріг державного і місцевого значення, оптимізує державне регулювання та управління у сфері дорожнього господарства

Законом визначається, що місцеві органи влади одержують під свій контроль автодорожню мережу на своїй території (крім трас державного значення), а також фінансовий ресурс для її утримання. Передбачається передача територіальних та місцевих доріг громадам, а також передача їм на утримання експлуатаційних потужностей і техніки.

Згідно з законом, дозволяється утримання доріг на основі довгострокових - до 7 років - договорів, в яких будуть прописані принципи забезпечення експлуатаційного стану доріг відповідно з нормами і стандартами, а також з нормативно-правовими актами, що стосуються експлуатації доріг.

Нагадаємо, раніше Рада створила дорожній фонд.