ua en ru

Рада відтермінувала вступ в дію закону про прокуратуру до 15 липня

Рада відтермінувала вступ в дію закону про прокуратуру до 15 липня Фото: ініціатор відтермінування набрання чинності закону Юрій Луценко

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому законопроект № 2665 "Про внесення змін до закону України "Про прокуратуру" (щодо відтермінування набрання чинності)". За відповідне рішення проголосували 249 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Як заявив один з авторів законопроекту, лідер фракції "Блок Петра Порошенко" Юрій Луценко, парламент сьомого скликання прийняв закон про прокуратуру, який ступає в силу 25 квітня 2015 р.

"В разі якщо його норми не будуть виконані, у прокуратурі наступає правовий хаос. З 26 числа в складі Генпрокуратури мають бути не районні прокуратури, а місцеві, які обираються по складній процедурі через конференцію. Всім очевидно, що цього до 26 квітня зробити неможливо, відтак всі слідчі органі прокуратури на місцях будуть нелегітимні, і тому притягнути до відповідальності убивць, грабіжників, казнокрадів, стане юридично не можливо", - заявив Луценко.

Тому, за його словами, коаліція пришла до рішення продовжити дію закону про прокуратуру.

"Ми продовжуємо дію закону про прокуратуру до завершення цієї сесії, тобто до 15 липня. Одночасно приймаємо вкрай необхідні рішення про початок реформи прокуратури ,яку, нажаль, не виконували попередні керівники. Це стосується негайного введення механізму призначення трьох представників прокуратури до Вищої ради юстиції, а також календарного помісячного графіку перетворень в прокуратурі, що передбачені новий проєвропейським законом", - заявив Луценко.

Зазначимо що згідно з діючою редакцією, закон про прокуратору вступає в дію через шість місяців з дня його опублікування.

У той же час голова Верховної Ради України Володимир Гройсман доручив головам фракцій коаліції провести консультації щодо підтримки законопроекту № 2666 "Про внесення змін до законів України (щодо окремих питань забезпечення діяльності органів прокуратури)" та вподовж засідання вийти з узгодженою позицією щодо цього проекту акту.

Як раніше повідомлялось, у ГПУ пропонують відстрочити вступ закону про прокуратуру до осені.

Нагадаємо, що під час брифінгу в Генпрокуратурі 20 квітня голова консультативної ради при ГПУ Віталій Повх відзначив необхідність удосконалення Закону України «Про прокуратуру». Необхідний час на його доопрацювання з залученням фахівців, які будуть представляти інтереси всього населення України.

Як раніше повідомлялось, Верховна Рада ухвалила закон про прокуратуру 14 жовтня 2014 р.