ua en ru

Рада відправила на доопрацювання законопроект про затвердження НКРЕКП тарифів на тепло

Рада відправила на доопрацювання законопроект про затвердження НКРЕКП тарифів на тепло Фото: голова ВРУ Андрій Парубій

За прийняття документа в другому читанні проголосували 188 депутатів при 226 необхідних

Верховна Рада України відправила на повторне друге читання законопроект №2966-д "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг". Таке рішення підтримали 258 парламентарів, передає кореспондент РБК-Україна.

При цьому за прийняття документа в другому читанні проголосували 188 депутатів.

Відзначається, що одним із завдань законопроекту є створення передумов сталості державного регулюючого впливу на діяльність суб'єктів природних монополій у сфері енергетики через рішення НКРЕКП, що дозволить уникнути різких коливань в умовах господарювання суб'єктів, діяльність яких регулюється комісією, зробить таку діяльність прогнозованою на більш тривалий термін.

Документом передбачалося прозоре призначення членів НКРЕКП на відкритій конкурсній основі, незалежність регулятора в прийнятті ним компетентних і справедливих рішень, відкритість і гласність процесу державного регулювання.


Законопроект складається з чотирьох розділів, статтями яких встановлюються особливості організації діяльності НКРЕКП, її функції і повноваження, порядок підготовки рішень Комісії, особливості здійснення контролю на ринках енергетики і комунальних послуг. Розділом четвертим визначаються прикінцеві та перехідні положення, включаючи порядок ротації Комісії першого складу.

Підкреслюється, що тарифи на виробництво (також на виробництво теплової енергії на теплоелектроцентралях, теплоелектростанціях, атомних електростанціях і когенераційних установках та установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії), транспортування та постачання теплової енергії затверджуються комісією та органами місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законодавством.

Нагадаємо, НКРЕКП на початку жовтня 2016 роки планує перевести частину обласних енергопостачальних компаній на стимулююче регулювання.