ua en ru

Рада відправила на доопрацювання законопроект про засади кібербезпеки України

Рада відправила на доопрацювання законопроект про засади кібербезпеки України Фото: ВРУ

У другому читанні документ підтримали лише 186 парламентарів

Парламент відправив на повторне друге читання законопроект №2126а "Про основні засади забезпечення кібербезпеки України". Таке рішення після низки невдалих голосувань підтримали 236 депутатів ВР, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, у другому читанні документ підтримали лише 186 парламентарів.

"Метою проекту закону є створення національної системи кібербезпеки як сукупності політичних, соціальних, економічних та інформаційних відносин поряд з організаційно-адміністративними і техніко-технологічними заходами шляхом комплексного підходу в тісній взаємодії державного і приватного секторів та громадянського суспільства", - зазначають автори проекту закону.

Так, в документі уточнюється зміст понять "кібербезпека" і "кіберзахист" і, відповідно, розмежовані об'єкти кібербезпеки/кіберзахисту. Так визначається, що кіберзахист - заходи, пов'язані і спрямовані на безпеку систем та інформаційних ресурсів; кібербезпека - більш широке поняття, яке включає дії і заходи, пов'язані з безпекою осіб та суспільних відносин, зокрема заходи правоохоронного, розвідувальної, контррозвідувальної, оперативно-розшукової, а також політичного, інформаційного, суспільно-просвітницького характеру та безпосередні заходи кіберзахисту.

Проектом закону визначається також поняття "критично важливі об'єкти інфраструктури", зокрема, визначено основні критерії віднесення підприємств, установ і організацій, незалежно від форми власності, переліку таких об'єктів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що комітет рекомендує Раді прийняти законопроект про основи кібербезпеки України.