ua en ru

Комітет рекомендує Раді схвалити законопроект про основи кібербезпеки України

Комітет рекомендує Раді схвалити законопроект про основи кібербезпеки України Фото: Верховна Рада України

Відповідний законопроект рекомендують прийняти у другому читанні

Комітет з питань інформатизації та зв'язку рекомендує парламенту ухвалити проект закону №2126а "Про основні засади забезпечення кібербезпеки України" в другому читанні і в цілому. Про це повідомляє інформаційне управління Апарату Верховної Ради України.

Наголошується, що за оцінками експертів у сфері кібербезпеки більшості провідних країн світу є помітною стійка тенденція до значного зростання кількості та розширення спектру кібератак. На сьогодні їх реальні прояви малопрогнозовані, а їх результатом є, зазвичай, значні фінансово-економічні збитки або непередбачувані наслідки порушень функціонування інформаційно-телекомунікаційних систем, які безпосередньо впливають на стан національної безпеки і оборони. У зв’язку з цим існуючі загрози вимагають впровадження комплексних заходів, спрямованих на забезпечення кібербезпеки.

Метою проекту є створення національної системи кібербезпеки як сукупності політичних, соціальних, економічних та інформаційних відносин разом із організаційно-адміністративними та техніко-технологічними заходами шляхом комплексного підходу у тісній взаємодії державного і приватного секторів та громадянського суспільства.

Очікується, що його реалізація дасть змогу впровадити комплексний підхід до визначення основних засад формування державної політики у IT сфері під егідою держави і в тісному співробітництві з приватним сектором та громадянським суспільством.

Нагадаємо, у вересні минулого року парламент підтримав за основу в першому читанні законопроект №2126а "Про основні засади забезпечення кібербезпеки України". За документ з другого разу проголосували 235 депутатів Верховної Ради (спочатку 215 нардепів).