ua en ru

Рада відправила на доопрацювання проект щодо гарантій незалежності НКЦПФР

Рада відправила на доопрацювання проект щодо гарантій незалежності НКЦПФР Фото: парламент (РБК-Україна)

Таке рішення після декількох невдалих голосувань підтримали 236 нардепів

Верховна рада України відправила на повторне перше читання у комітет законопроект №6303 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інвесторів від зловживань на ринках капіталу", передає кореспондент РБК-Україна.

Таке рішення після декількох невдалих голосувань підтримали 236 нардепів.

"Проектом закону передбачено внесення змін, направлених на забезпечення інституційної й фінансової незалежності вітчизняного регулятора фондового ринку, підвищення ефективності захисту інвесторів від зловживань на ринках капіталу та міжнародної співпраці", - зазначається у пояснювальній записці.

Так, проектом пропонувалося закріпити у законодавстві гарантії незалежності комісії, у тому числі фінансової; вдосконалити законодавчі норми щодо міжнародного співробітництва комісії; створити передумови для приєднання до Меморандум IOSCO.

Також планувалася імплементація статей Регламенту ЄС № 596/2014 від 16 квітня 2014 року про зловживання на ринку в частині забезпечення у рамках міжнародної співпраці обміну інформацією та проведення слідчих дій, а також збереження професійної таємниці.

Крім того, передбачалося удосконалити систему нагляду та контролю за діяльністю на фондовому ринку з урахуванням найкращого передового світового досвіду.

Підкреслимо, парламент розглядав цей законопроект за повною процедурою, хоча спікер ВР Андрій Парубій на початку розгляду наголосив, що профільний комітет наполягає на поверненні цього проекту на доопрацювання.

Нагадаємо, у жовтні минулого року у приміщенні Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) пройшли обшуки.