ua en ru

Рада скасувала техогляд для сільгосптехніки

Народні депутати підтримали в першому читанні і в цілому законопроект № 2609а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення безпечної експлуатації сільськогосподарської техніки)".

Народні депутати підтримали в першому читанні і в цілому законопроект № 2609а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення безпечної експлуатації сільськогосподарської техніки)". За відповідне рішення проголосували 247 нардепів.

У першому читанні за цей документ проголосували 243 нардепи.

Згідно з діючим законодавством техогляд автотранспортних засобів в Україні не проводиться окрім техніки сільськогосподарського призначенні. Таким чином, як зазначили деутати під час обговорення цього законопроекту, власники Mercedes та Lexus не проходять техогляд ,а фермери - проходять.

Також парламентарі зазначили, що реальних техогляд давно не проводиться, а дана процедура перетворилася на збирання хабарів.

Тому законопроект передбачає вилучити з закону "Про систему інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу України" норму щодо проведення державного технічного огляду зареєстрованих машин та здійснення контролю за дотриманням вимог законодавства акредитованими суб'єктами господарювання, які проводять перевірку технічного стану та ідентифікацію машин.

Окрім цього, до статті 35 закону України "Про дорожній рух" пропонується внести зміни в частині доповнень переліку транспортних засобів, які не підлягають обов'язковому технічному контролю, зокрема тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки та інших механізмів.