ua en ru

Рада відхилила законопроект щодо збору з ювелірних виробів

Рада відхилила законопроект щодо збору з ювелірних виробів Фото: Верховна Рада

Також нардепи відмовилися повернути цей законопроект суб'єкту законодавчої ініціативи

Верховна Рада України не підтримала у першому читанні законопроект № 1911 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо врегулювання збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з ювелірних виробів)". За відповідне рішення проголосували лише 159 нардепів при 226 мінімально необхідних.

За повернення цього законопроекту суб'єкту законодавчої ініціативи проголосували 216 парламентарів. Також нардепи відмовилися повертатися до розгляду цього документу. Таким чином, законопроект відхилений.

Як заявив співавтор законопроекту, нардеп з фракції "Батьківщини" Олександра Кужель під час представлення даного законопроекту, цей документ є похідним від законопроекту № 1910 "Про внесення змін до закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо врегулювання збору з ювелірних виробів)", яким пропонується змінити систему справляння відповідного збору, передбачивши його сплату у розмірі 1% від доходу, одержаного від операцій з виготовлення ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та ін.

Зазначимо, що згідно чинного законодавства, збір сплачується при поданні ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів на клеймування державним пробірним клеймом до казенних підприємств пробірного контролю.

Кужель пропонувала ухвалити цей законопроект у першому читанні, проте нардепи не підтримали таку пропозицію.

Так, законопроектом № 1911 пропонує внести зміни до пункту 51 частини другої статті 29 Бюджетного кодексу України щодо уточнення назви збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з ювелірних виробів (який належить до доходів загального фонду державного бюджету), передбачивши сплату цього збору при одержанні доходу від операцій з виготовлення ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, оптової, роздрібної, комісійної торгівлі ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Зазначимо, що доходи державного бюджету від збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з торгівлі ювелірними виробами із золота (крім обручок), платини і дорогоцінного каміння у 2014 р. становили 3 3,5 млн грн.

Нагадаємо, 23 квітня 2015 р. парламент з другої спроби підтримав в першому читанні законопроект № 1910 "Про внесення змін до закону України" Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування "(щодо врегулювання збору з ювелірних виробів)". За відповідне рішення проголосували 235 нардепів.