Рада відхилила законопроект про право виконавчого органу ОСББ відмовляти у прийнятті до членів об'єднання

Народні депутати не підтримали в цілому законопроект № 0963 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України" з пропозиціями Президента України". За відповідне рішення проголосували лише 164 нардепи з 226 мінімально необхідних.

Як заявив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Кістіон під час представлення даного законопроекту у сесійній залі парламенту, Президент України пропонує відхилити прийнятий Верховної Радою України 2 вересня 2014 р. закон України "Про внесення змін до закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (щодо недопущення порушення прав власників квартир та нежилих приміщень).

"Відповідно до пропозицій Президента України частина положень цього закону не відповідає статтям 12, 22 і 41 Конституції України, за якими держава забезпечує захист та рівність прав усіх суб'єктів права власності і господарювання. Так, в чинній редакції статті 9 закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" передбачено, що членство в об'єднанні розпочинається на підставі поданої письмової заяви власника та згодою об'єднання. Порядок прийняття до об'єднання визначається статутом. В свою чергу запропонованими змінами передбачається надати право на прийняття до членів об'єднання виконавчому органу ОСББ. Виконавчому органу надається право відмовити у прийнятті в члени ОСББ, але підстави для цього законом не визначаються. За таких обставин виникає ситуація, за якої члени ОСББ, які перебувають у складі виконавчого органу об'єднання матимуть більші можливості порівняно з іншими членами об'єднання. Надання таких переваг суперечить статтям 358, 369 Цивільного кодексу України, за якими право спільної часткової власності здійснюються співвласниками за їх згодою; статті 10 закону України про ОСББ в частині обмеження прав співвласників багатоквартирного будинку на прийняття рішень. Всупереч статті 22 Конституції України порушується принцип рівності перед законом членів об'єднання як співвласників багатоквартирного будинку та відбуваються звуження їх прав. Зважаючи на вищевикладене вказаний закон пропонується відхилити", - заявив Кістіон.

Нагадаємо, 2 вересня 2014 р. народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 2469а "Про внесення змін до закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (щодо недопущення порушень прав власників квартир та нежилих приміщень)", яким передбачався безкоштовний вступ до ОСББ.