ua en ru

Рада відмовилася внести технічні зміни до закону про вибори нардепів

Народні депутати не прийняли законопроект № 4531а "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належної організації та проведення виборів народних депутатів України".

Народні депутати не прийняли законопроект № 4531а "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належної організації та проведення виборів народних депутатів України". За відповідне рішення проголосували лише 134 парламентарі.

Проект закону, зокрема, пропонує передбачити посилення охорони виборчих комісій за адресами їх місцезнаходження; посилення, у разі необхідності, охорони виборчих бюлетенів та іншої виборчої документації під час їх транспортування від дільничних та окружних виборчих комісій до виборчих комісій вищого рівня. Пропонується також, у разі необхідності, для забезпечення нормального функціонування окружних виборчих комісій, надати можливість обласним державним адміністраціям змінювати їх місцезнаходження; передбачити право ЦВК погашати невикористані виборчі бюлетені шляхом знищення їх підприємством-виготовлювачем; надати можливість проголосувати виборцям з числа військовослужбовців та осіб начальницького чи рядового складу, які перебувають у зв'язку з виконанням завдань за призначенням у місцях тимчасового перебування.

"Низка запропонованих положень законопроекту дозволить зменшити витрати з державного бюджету на фінансування організації і проведення парламентських виборів. Зокрема, пропонується зменшити мінімальний склад окружних і дільничних виборчих комісій, не передбачати навчання членів виборчих комісій і проведення передвиборної агітації в друкованих та електронних (аудіовізуальних) засобів масової інформації за рахунок коштів Державного бюджету України", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Як повідомив глава парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія, представляючи даний законопроект у сесійній залі, прийняття цього законопроекту дозволить заощадити на майбутніх позачергових виборах у Верховну Раду України близько 100 млн грн.