ua en ru

Рада відмовилась вдосконалити стягування штрафів за порушення на ринку цінних паперів

Рада відмовилась вдосконалити стягування штрафів за порушення на ринку цінних паперів Фото: Народні депутати

За відповідне рішення проголосували лише 136 нардепів

Народні депутати не підтримали законопроект № 1102 "Про внесення змін до статті 11 закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (щодо удосконалення процедур стягнення штрафів, накладених за порушення законодавства)". За відповідне рішення проголосували лише 136 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Як заявив автор законопроекту, позафракційний народний депутат Юрій Левченко, НКЦПФР в межах повноважень наданих їй законодавством України, повинна накладати штрафні санкції на юридичні особи за правопорушення на ринку цінних паперів та громадян чи посадових осіб за правопорушення по в'язані з ринком цінних паперів. Але в реальності ці штрафні кошти стягнути неможливо.

"За останні кілька років попри те, що нараховано сотні мільйонів компенсації стягнуто буквально кілька мільйонів реальних коштів. Маленькій відсоток від накладених штрафів... Слід зазначити, що в законодавстві передбачені заходи примусового стягнення накладених штрафів. Вирішити проблему можна шляхом приведення процедур примусового стягнення накладених штрафів, накладених за порушення законодавства на ринку цінних паперів, до наявних процедур стягнення штрафів, згідно з законом України про виконавче провадження", - пояснив Левченко.

Нагадаємо, НКЦПФР в IV кварталі 2013 р. наклала штрафів на 36,5 млн грн