ua en ru

Рада відмовилася скасувати заборону на відвідування дитячих садків без щеплення

Рада відмовилася скасувати заборону на відвідування дитячих садків без щеплення Верховна Рада України

Народні депутати не підтримали у першому читанні законопроект № 1729 "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту населення від інфекційних хвороб". За відповідне рішення проголосували лише 132 нардепи з 226 мінімально необхідних.

Пропозицію направити цей документ на доопрацювання до комітету для підготовки на повторне перше читання, підтримали лише 211 парламентарів.

Так, законопроект пропонує скасувати вимогу чинної норми статті 15 закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" щодо заборони відвідування дитячих закладів, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, на заміну якої запроваджується норма щодо можливих тимчасових обмежень відвідування на період неблагополучної епідемічної ситуації.

Крім того, законопроектом пропонується делегувати повноваження щодо затвердження переліку профілактичних щеплень, що мають проводитись населенню Україні та порядку їх проведення центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я.

Також пропонується забезпечити щорічний перегляд календаря профілактичних щеплень з урахуванням епідемічної ситуації в Україні та у світі.

"З одного боку відмова від обов'язкової вакцинації сьогодні в суспільстві розглядається як демократична позиція батьків, які можуть вирішувати: робити їм щеплення від поліомієліту чи не робити. З точки зору вимог ЄС ці щеплення мають бути обов'язковими. З одного боку цей закон демократизує суспільство, з іншого боку, він порушує ті вимоги, які дає ЄС", - заявила з парламентської трибуни глава комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Ольга Богомолець.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, станом на 1 січня 2014 р. обсяг вакцинації дітей проти гепатиту В становив 32%; кору, паротиту, краснухи - 55%; кашлюку, дифтерії, правцю - 69%; поліомієліту - 72%; гемофільної інфекції - 77%; туберкульозу - 87%. При цьому протягом поточного року рівень вакцинації знизився до критично низького. За даними МОЗ України, станом на 1 жовтня 2014 року в Україні щеплено проти гепатиту В 31%; кору, паротиту, краснухи - 46%; кашлюку, дифтерії, правцю - 36%; поліомієліту - 39%; гемофільної інфекції - 35%; туберкульозу - 41%.

Нагадаємо, перша партія вакцини проти поліомієліту від Канади надійде до України у квітні.

Міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі заявив, в квітні МОЗ почне закуповувати вакцини і ліки для лікування СНІДу та туберкульозу через структури ООН.