ua en ru

Рада відмовила у звільненні суб'єктів ІТ-галузі від сплати податку на прибуток та ПДВ на 5 років

Народні депутати не підтримали у першому читанні законопроект №2063-д "Про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції".

Народні депутати не підтримали у першому читанні законопроект №2063-д "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції та учасників національного проекту "Технополіс" - створення інфраструктури інноваційного розвитку та високих технологій і його складових". За відповідне рішення проголосували лише 202 нардепи.

Законопроект пропонував у вигляді тимчасового фіскального стимулювання інтелектуального місткого та технологічного бізнесу в Україні звільнити суб'єктів ІТ-галузі від сплати податку на прибуток та податку на додану вартість на 5 років зі сплатою у подальшому протягом 5 років податку на прибуток в розмірі 8%. Також пропонувалося протягом перших 10 років суб'єктів ІТ-галузі оподатковувати за заставкою 5% заробітну плату ІТ-фахівців, що працюють в цій галузі.

Так, згідно законопроекту, прибуток науково-дослідних підприємств та підприємств розробників програмного забезпечення - учасників "Технополісу" буде оподатковуватись за ставкою 0% протягом перших 5 років з дати набуття статусу учасника складової національного проекту "Технополіс" та 8%, протягом наступних 5 років.

Ставка податку на доходи фізичних осіб встановлюється законопроектом у розмірі 5% бази оподаткування щодо доходу у формі заробітної плати, та інших винагород за трудовими договорами (контрактами) працівників підприємств розробників програмного забезпечення та науково-дослідних підприємств - учасників складових проекту "Технополіс" протягом 10 років з дати, коли такі платники податків стали учасниками проекту "Технополіс". Аналогічна норма запроваджується щодо працівників суб'єктів індустрії програмної продукції.

"Важливо відзначити, що вищезазначені особливості по ставці податку на доходи фізичних осіб стосуються виключно профільних працівників - платників, що перебувають у трудових відносинах із підприємством розробником програмного забезпечення, науково-дослідним підприємством, або суб'єктом індустрії програмної продукції та виробляють профільну продукцію, передбачену законопроектом", - йдеться у пояснювальній записці до законопроектна.

Згідно з документом, учасниками нацпроекту "Технополіс", до яких будуть застосовуватися особливі умови оподаткування, можуть бути науково-дослідні підприємства, що здійснюють наукові дослідження та діяльність у сфері інжинірингу (КВЕД 009:2010 - 71.12, 71.20, 72.11, 72.19) та підприємства - розробники програмного забезпечення, що здійснюють комп'ютерне програмування (КВЕД 009:2010 - 58.21, 58.29, 62.01) в обсязі більше 70% загального операційного доходу та протягом кожного року застосування особливостей оподаткування повинні забезпечувати рівень середньої заробітної плати працівників, який не менш як у 2,5 рази перевищує розмір мінімальної заробітної плати (для обох категорій підприємств).

"Вимога щодо наявності статусу учасника складових національного проекту "Технополіс" та чіткі додаткові критерії, встановлені законопроектом, зокрема зазначення видів діяльності згідно КВЕД 009:2010, дадуть змогу чітко обмежити коло платників, які матимуть право використовувати особливості оподаткування, що виключить можливість зловживань", - йдеться у пояснювальній записці.

Крім того, в документі зазначається, що у випадку невиконання умов, передбачених даним проектом закону, право на використання особливостей оподаткування учасником проекту "Технополіс" втрачається без права поновлення, а податкові зобов'язання такого підприємства з початку звітного (податкового) кварталу, у якому відбулося невиконання вищезазначених умов підлягають перерахуванню на загальних підставах зі сплатою штрафних санкцій, передбачених чинним законодавством.

Також проектом передбачається запровадити додаткові вимоги до суб'єктів індустрії програмної продукції, зокрема щодо кількості працівників (не менше 30) та рівня середньої заробітної плати, що повинен у 2,5 рази перевищувати розмір мінімальної заробітної плати.

Крім того, законопроект пропонує звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту устаткування, обладнання та комплектуючих до них (крім підакцизних товарів), що не виробляються в Україні та імпортуються науково-дослідними підприємствами учасниками проекту "Технополіс".