ua en ru

ВР може прийняти зміни до Земельного кодексу для розвитку сімейних фермерських господарств до осені

ВР може прийняти зміни до Земельного кодексу для розвитку сімейних фермерських господарств до осені Фото: Валентин Дідич (РБК-Україна)

Проект надає малому фермеру можливість отримати земельну ділянку в сільській місцевості

Верховна рада України зможе ухвалити у другому читанні зміни до Земельного кодексу щодо спрощення доступу до сільськогосподарських земель для розвитку сімейних фермерських господарств до осені. Про це в коментарі РБК-Україна розповів голова підкомітету з питань вдосконалення структури державного управління у сфері агропромислового комплексу комітету з питань аграрної політики та земельних відносин народний депутат Валентин Дідич, передає кореспондент РБК-Україна.

"Дивлячись на те, що за законопроект проголосували 230 народних депутатів, я вважаю, що цей законопроект має перспективи. Всі фракції, групи та позафракційні нардепи за нього голосували. Я думаю, що до осені є реальний шанс його прийняти за основу. Будуть вноситися правки, але я відчуваю, що є шанс. Не було жодної депутатської групи, яка виступила проти", - заявив Дідич.

Нардеп також пояснив, що проголосований в першому читанні законопроект № 7060 є соціально важливим.

"Цей законопроект є соціально значущим. Він дає можливість людині у сільській місцевості отримати земельну ділянку. Тобто надасть преференції саме малому фермеру. Якщо не буде цього законопроекту, за які кошти людина може брати участь в аукціоні?", - пояснив Дідич.

Нардеп зазначив, що 50% землі, яка може віддаватися в оренду, буде надаватися в оренду саме для створення малих фермерських господарств до 20 га.

"50% землі, яка може віддаватися в оренду, буде надаватися в оренду саме для створення малих фермерських господарств до 20 га, а 50% буде спрямовуватись на соціальну сферу. Тобто, громадянам, які проживають у сільскій місцевості - вчителям, працівникам бібліотек і т.д. Звичайно, обов’язкова складова цього процесу - 50% буде надаватись преференція учасникам бойових дій", - додав він.

Нагадаємо, Рада підтримала за основу законопроект №7060, яким спрощується доступ громадян до с/г земель для розвитку сімейних фермерських господарств.

У лютому Кабінет міністрів України вніс зміни в концепцію Державної цільової програми розвитку аграрного сектора економіки і продовжив її дію до 2021 року.