ua en ru

Рада схвалила закон для врегулювання заборгованості за газ

Рада схвалила закон для врегулювання заборгованості за газ Фото: Рада схвалила реструктуризацію заборгованості за газ теплокомуненерго і облгазам (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: Юлия Струк

Верховна рада схвалила закон для стабільної роботи комунальних підприємств тепло-, газо- і водопостачання. Народні депутати прийняли в другому читанні відповідний законопроект №3508-д.

"За" проголосував 303 нардепи.

У документі прописана реструктуризація заборгованості за природний газ та послуги з його транспортування підприємствам теплокомуненерго.

Регулюються також борги облгазів та облгаззбутів, передбачена реструктуризація боргів водоканалів.

Відповідно до закону, регулювати заборгованість будуть шляхом:

  • взаєморозрахунків із залученням коштів держбюджету;
  • реструктуризації залишку непогашеної заборгованості на визначених законом умовах;
  • списання пені, штрафних та фінансових санкцій, нарахованих на заборгованість, за умови погашення тіла боргу.

Документ переносить розрахункову дату з 1 липня 2016 на 1 червня 2021 року.

Закон продовжив граничний термін реструктуризації заборгованості. Підприємствам теплоенергетики дозволили реструктуризувати борг за розподіл і транспортування природного газу.

Передбачені однакові умови для врегулювання пені/штрафних санкцій підприємствам теплоенергетики та водопровідно-каналізаційного господарства.

Уточнюється, як буде проводитися реструктуризація боргів суб'єктів господарювання на території Донецької та Луганської областей на період проведення операції об'єднаних сил, якщо засновник і/або частина виробничих одиниць підприємства знаходяться на території, де органи держвлади тимчасово не здійснюють свої повноваження.