ua en ru

Рада схвалила створення округів для обрання старост сіл і селищ об'єднаних громад

Рада схвалила створення округів для обрання старост сіл і селищ об'єднаних громад Фото: Верховна Рада

Закон підтримав 271 парламентар

Верховна Рада України підтримала законопроект №4742 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо статусу старости села, селища)". За документ проголосував 271 нардеп, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, ВР схвалила створення округів для обрання старост сіл і селищ об'єднаних громад. При цьому такі округи не будуть створюватися на території юрисдикції ради населеного пункту, який став адміністративним центром об'єднаної громади.

Передбачається, що староста обирається жителями сіл і селищ в межах старостинського округу за мажоритарною системою відносної більшості, і не може бути депутатом ради або суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, в тому числі на громадських засадах, або займатися підприємницькою діяльністю. Разом з тим староста є членом виконавчого комітету ради об'єднаної громади.

Крім того, в законі прописуються повноваження старости, серед яких участь і право виступу на пленарних засіданнях ради, її комісій і виконкому, участь у підготовці проекту місцевого бюджету і узгодження проектів рішень рад по майну відповідного округу.

Варто відзначити, що, згідно з законом, староста є підзвітним, підконтрольним і відповідальним перед жителями округу і відповідальним перед місцевою радою, а також зобов'язаний не рідше ніж раз на рік звітувати перед жителями на відкритій зустрічі або на вимогу половини ради - перед ним.

Крім того, в документі передбачається дострокове припинення повноважень старости місцевою радою в разі порушення законів та Конституції України, а також відкликання старости за народною ініціативою (не раніше ніж через рік після початку роботи).

Нагадаємо, ВР прийняла в другому читанні законопроект №4772 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)". Документ підтримав 241 парламентар.