ua en ru

Рада схвалила приєднання України до Міжнародної конвенції про порятунок 1989 року

Рада схвалила приєднання України до Міжнародної конвенції про порятунок 1989 року Фото: Рада схвалила приєднання України до Міжнародної конвенції про порятунок 1989 року

Дана Конвенція регламентує процедуру надання допомоги на водних шляхах

Верховна Рада України підтримала за основу і в цілому законопроект №0132 "Про приєднання України до Міжнародної конвенції про порятунок 1989 року". За документ з другого разу проголосували 226 парламентаріїв (спочатку 211 нардепів), передає кореспондент РБК-Україна.

Так, конвенція була розроблена в рамках Міжнародної морської організації та підписана 28 квітня 1989 в Лондоні (Великобританія).

Ця Конвенція належить до найважливіших міжнародних договорів, що регламентують процедуру надання відповідної допомоги судам або будь-якому іншому майну, що знаходяться в небезпеці на водних шляхах.

Передбачається, що Україна приєднується до зазначеної Конвенції із застереженням про те, що у відповідності зі статтею 30 Конвенції Україна залишає за собою право не застосовувати положення Конвенції:

  • коли рятувальна операція має місце у внутрішніх водах України і всі судна, з якими пов'язані такі дії, є судами внутрішнього плавання;
  • коли рятувальні операції проводяться у внутрішніх водах України без використання плавзасобів;
  • коли всі зацікавлені сторони є громадянами або юридичними особами України;
  • коли майно, щодо якого потрібно застосовувати рятувальні операції, є морським майном культурного характеру, доісторичного, археологічного або історичного значення і знаходиться на морському дні

Наголошується, що приєднання України до цієї конвенції зумовлене необхідністю уніфікації правил здійснення рятувальних заходів на море для досягнення безпеки судноплавства та охорони навколишнього середовища.

Нагадаємо, 14 березня Рада ратифікувала конвенцію з Люксембургом про уникнення подвійного оподаткування.