ua en ru

Рада зобов'язала збільшити частку української мови на телебаченні

Рада зобов'язала збільшити частку української мови на телебаченні Фото: Андрій Парубій (УНІАН)

За документ проголосували 269 парламентарів

Верховна Рада України прийняла у другому читанні законопроект №5313 "Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації". За документ проголосували 269 парламентарів, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, документом встановлюється, що для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення, частка передач та/або фільмів українською мовою має становити не менше як 75% протягом доби у кожному з проміжків часу з 7:00 до 18:00 та з 18:00 до 22:00.

При цьому для відповідних телеорганізацій регіональної та місцевої категорій мовлення передбачається встановити обов’язкову частку на рівні 50%.

Окремо передбачається встановити обов’язкову частку передач новин державною мовою, а саме не менше 75% від загальної тривалості всіх передач новин у кожному з проміжків часу з 7:00 до 18:00 та з 18:00 до 22:00.

Документом також уточнено правила обчислення частки передач та (або) фільмів, виконаних держмовою. Зокрема, передбачено, що фільми та передачі, які не є власним продуктом телерадіоорганізації та виконані не державною мовою повинні бути субтитровані державною мовою.

Крім того, встановлюється, що передача вважається виконаною держмовою, якщо всі репліки ведучих виконані державною мовою. При цьому допускається використання інших мов без дублювання та озвучення при репортажах з місця подій, коментарях запрошених осіб тощо.

Нагадаємо, у Національній раді з питань телебачення і радіомовлення раніше запевнили, що введення мовних квот на телебаченні не вплине на контент іноземних каналів, які транслюються в Україні. "Закон стосується ліцензіатів Нацради - резидентів України, тобто тих телеканалів, які використовують радіочастотний ресурс, які отримали в принципі ліцензії на мовлення в Україні", - пояснили в Нацраді.