ua en ru

Рада направить в ЄС звернення про неприпустимість будівництва "Північного потоку-2"

Рада направить в ЄС звернення про неприпустимість будівництва "Північного потоку-2" Фото: Верховна Рада України (РБК-Україна)

Парламент закликає міжнародне співтовариство запобігти світову газову монополію РФ

Верховна Рада України (ВРУ) направить Єврокомісії звернення, у якому закликає не допустити будівництва газопроводу "Північний потік-2", який прокладає Російська Федерація в обхід України. Відповідну постанову №8111 парламент прийняв на засіданні у четвер, 5 квітня.

Згідно з текстом документа, Рада визнає, що намір реалізації "Газпромом" проекту "Північний Потік-2" стане твердженням абсолютної монополії Російської Федерації на газовому ринку Європи. У такому разі "Газпром" отримає контроль над обсягом і ціною всього газового ринку континентальної Європи, а також фізичну можливість взагалі відмовити у поставках газу країнам Центральної Європи. Таким чином, наслідки реалізації проекту "Північний Потік-2" йдуть далеко за межі комерції або внутрішніх справ країн ЄС, і спричинять енергетичну кризу, економічну і політичну дестабілізацію всієї Європи, а потім і планети в цілому.

Постанову "Про Звернення Верховної Ради України до міжнародної спільноти про неприпустимість будівництва газопроводу" Північний Потік-2" і монополії Російської Федерації на газових ринках світу" буде передано кабінету міністрів, якому доручено невідкладно провести консультації з Європейською Комісією щодо недопущення будівництва газопроводу

Нагадаємо, Німеччина видала дозвіл на будівництво "Північного потоку-2".