ua en ru

Рада направила в КСУ зміни до Конституції щодо аграрного устрою України

Рада направила в КСУ зміни до Конституції щодо аграрного устрою України Фото: Верховна рада (РБК-Україна)

Проект закону включено до порядку денного ВР

Верховна рада України направила у Конституційний суд законопроект №6236 "Про внесення змін до статті 41 Конституції України щодо реалізації прав українських громадян на землю, збереження власності на сільськогосподарські землі в руках громадян України та сталого розвитку села на основі фермерських господарств", передає кореспондент РБК-Україна.

Відзначимо, проект постанови №6236-П про включення до порядку денного і направлення законопроекту в КСУ підтримали 267 депутатів Ради.

Зокрема, проектом пропонується доповнити статтю 41 Конституції України новою частиною наступного змісту: "основою аграрного устрою України є фермерське господарство".

Нагадаємо, як писало РБК-Україна, президент Петро Порошенко заявив, що в Україні на сьогоднішній день немає шансів на зняття мораторію на продаж землі і запуск відповідного ринку. Зокрема, Порошенко нагадав, що Європейський суд з прав людини визнав мораторій на вільний ринковий оборот землі порушенням прав українців.

Підкреслимо, що Порошенко заявляв, що мораторій на продаж земель позбавляє українців можливості реалізувати своє конституційне право.

У травні ЄСПЛ визнав мораторій на продаж землі в Україні порушенням прав людини. Суд рекомендує прийняти законодавчі або інші заходи для забезпечення справедливого балансу між інтересами власників фермерських господарств і суспільства. Також суд підкреслює, що його рішення не вимагає негайного запровадження ринку землі.