ua en ru

Рада має намір розширити повноваження прем'єра і першого віце-прем'єра

Верховна рада України (ВР) прийняла в першому читанні за основу законопроект, що розширює повноваження Прем'єр-міністра і першого віце-прем'єр міністра в частині внесення законодавчих ініціатив на розгляд Кабміну про внесення змін до закону України "Про Кабінет міністрів України" (щодо визначення розподілу повноважень ). "За" відповідний законопроект № 10274 від 27 березня 2012 проголосували 250 народних депутатів.

Згідно з текстом законопроекту, Прем'єр-міністр, перший віце-прем'єр - міністр і віце-прем'єр - міністри, в разі якщо вони не очолюють міністерство, а також державні колегіальні органи отримають право вносити на розгляд уряду проекти актів Кабміну.

Відповідні норми законопроекту розширюють повноваження Прем'єр-міністра, першого віце-прем'єра і віце-прем'єрів, оскільки дає їм можливість безпосередньо вносити ініціативи на розгляд Кабміну.

Крім того, 251 голосами нардепи ухвалили рішення про підготовку відповідного законопроекту до другого читання за скороченою процедурою - до наступного пленарного тижня, який пройде з 22 по 25 травня.

У свою чергу, народний депутат від фракції НУ-НС Юрій Ключковський висловив побоювання щодо прийняття відповідного законопроекту, в частині одноосібного ініціювання законодавчих актів:

"Загальноприйнято, що на засіданні Кабінету міністрів проекти документів вносить орган розробки цього законопроекту. Саме тому і регламент Кабінету міністрів, і закон про Кабмін передбачає, що відповідні центральні органи виконавчої влади - чи-то міністерства, чи-то інші особи, - розробляють такі документи, а відповідні міністри вносять (на розгляд Кабміну). Якщо надати можливість Прем'єр-міністру з віце-прем'єрами, які не мають під собою міністерств і відповідно розробників проекту документу, вносити його, виникає питання, а хто буде розглядати, і зрештою виникає питання: а для чого прем'єр-міністру бути ініціатором розгляду проекту документу на засіданні Кабінету міністрів, якщо він має право доручити будь-якому центральному органу виконавчої влади розробити у встановленому порядку законопроект і внести його до уряду".

Головуючий на засіданні перший віце-спікер парламенту Адам Мартинюк пояснив, що це рішення розширює перелік суб'єктів законодавчої ініціативи: "Чому міністр має право вносити пропозиції, а прем'єр-міністр - не має права вносити пропозиції? Бо він не має міністерства?.. Він має право виходити з пропозиціями, і тут абсолютно нічого немає алогічного. Бо так прем'єр-міністр і перший віце-прем'єр-міністр можуть доручити (міністерству розробити законопроект), та, поки він буде розроблятися, пройде купа часу".

Відзначимо, на сьогоднішній день пост Прем'єр-міністра займає Микола Азаров, а першого віце-прем'єра - Валерій Хорошковський.

Нагадаємо, в квітні поточного року Президент України підписав закон № № 4528-VI про внесення зміни до статті 23 закону України "Про державну службу" (щодо граничного віку перебування на державній службі), тим самим схваливши підвищення граничного віку перебування чиновників на держслужбі.