ua en ru

Рада має намір прийняти бюджет-2013 в цілому 6 грудня

Верховна Рада України (ВР) ухвалила постанову № 11000-П, згідно з яким депутати і профільний комітет повинні внести свої пропозиції до проекту закону про державний бюджет на 2013 р. не пізніше 12 годин 5 грудня і прийняти його в цілому 6 грудня 2012 " За "відповідний проект постанови проголосували 239 народних депутатів.

Проект бюджета-2013 р., всупереч очікуванням і порядку денного, замість міністра фінансів Юрія Колобова представляв його заступник Анатолій Мярковський.

"Уряд розробив та затвердив два сценарії розвитку економіки. Перший - оптимістичний сценарій з урахуванням збереження і зростання позитивних тенденцій, другий - з урахуванням з урахуванням можливого подальшого зростання кризових явищ у світовій економіці. Уряд взяв за основу перший сценарій, який передбачає проведення відповідних реформ в економіці та забезпечення більшого зростання економіки".

Так, у проекті бюджету на 2013 р. передбачений номінальний ВВП у розмірі 1 трлн 576 млрд грн, реальний ВВП на рівні 3,4% і інфляцію на рівні 4,8%. Граничний обсяг дефіциту закладено на рівні 50 млрд 432 млн грн. Зокрема, доходи бюджету прогнозуються в сумі 361 млрд 510 млн 89,1 тис. грн. Витрати держбюджету-2013 заплановані в суму 410 млрд 660 млн 505,7 тис.

Також планується збільшення прожиткового мінімуму двічі: з 1 січня 2013 р. до 1 тис. 108 грн і з 1 грудня - 1тис. 176 грн.
У свою чергу, голова профільного комітету Валерій Баранов заявив, що проаналізувати бюджет у комітету не було можливості: "Але нагадаю, в разі неприйняття закону про держбюджет поточні витрати здійснюватимуться згідно ст. 41 Бюджетного кодексу, т. е з розрахунку 1/12. Більш того, буде заборонено надавати кредити з держбюджету, а також не буде можливості затвердити місцеві бюджети. Пропоную грунтовно попрацювати над документом і в четвер ухвалити його в цілому", - заявив Баранов.

Перший заступник голови комітету з питань бюджету, регіонал Владислав Лукьянов заявив, що запропонований Кабміном бюджет реалістичний, хоч і прагматичний: "Він точно буде виконаний".

Опозиція і комуністи виступили проти прийняття проекту бюджету на 2013 р: "У бюджеті всі соціальні статті зупиняються. А мінімальний прожитковий рівень і зарплати ростуть тільки на 13 гривень", - сказав Арсеній Яценюк.

Більше того, депутати від опозиції, в ході виступів звернули увагу на те, що проект держбюджету на наступний рік був поданий в Раду урядом, який напередодні Президент України Віктор Янукович відправив у відставку.

У заключним слові Мярковський запевнив депутатів, що впродовж двох днів уряд має намір працювати над бюджетом і уточнить основні показники бюджету на 2013 р.