ua en ru

Рада почала заслуховування держбюджету-2019

Рада почала заслуховування держбюджету-2019 Фото: парламент (РБК-Україна)

Проект у парламенті представляє в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова

Верховна рада України розпочала заслуховування законопроекту №9000 про державний бюджет на 2019 рік, передає кореспондент РБК-Україна.

Проект у парламенті представляє в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова.

"Сьогодні у нас важливий етап - представлення бюджету на 2019 рік. Сьогодні в нас етап ознайомлення... Переходимо до представлення державного бюджету на 2019 рік виконуючим обов'язки міністра фінансів Оксаною Маркаровою до 20 хвилин", - зазначив голова парламенту Андрій Парубій.

Нагадаємо, на сайті Верховної ради оприлюднили орієнтовний графік розгляду проекту закону №9000 про державний бюджет України на 2019 рік відповідно до регламенту ВР, згідно з яким Рада може прийняти держбюджет-2019 не пізніше 1 грудня.

Як писало РБК-Україна раніше, Кабмін подав у ВР проект державного бюджету на 2019 рік, в якому розрахунки здійснені з використанням прогнозного курсу на кінець року 29,4 грн/долар.

Додамо, Кабінет Міністрів України від 14 вересня схвалив проект державного бюджету на 2019 рік. Згідно з проектом, доходи держбюджету складуть 1,29 трлн гривень. За словами глави уряду Володимира Гройсмана, за рік обсяг бюджетних доходів виросте на 130 млрд гривень.

Також у проекті передбачено видатки на оборону в розмірі 209,5 млрд гривень. Відзначимо, що відповідно до закону "Про національну безпеку", обсяги фінансування оборонного сектора повинні становити не менше 5% від ВВП країни в рік.

На освіту в головному кошторисі країни передбачено 242,1 мільярда гривень, зокрема 1 мільярд - на реформу нової української школи. На систему охорони здоров'я Кабмін заклав в бюджеті 92,3 мільярда гривень (на 9,5 мллрд більше, ніж роком раніше).