ua en ru

Рада криміналізувала контрабанду частин вогнепальної зброї

Рада криміналізувала контрабанду частин вогнепальної зброї Фото: Верховна Рада України

Документ після декількох невдалих голосувань підтримали 226 нардепів

Верховна Рада України прийняла у другому читанні законопроект №3254-д "Про внесення змін до статті 201 Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди частин вогнепальної зброї". Документ після декількох невдалих голосувань підтримали 226 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Контрабанда, тобто переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї або боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї або бойових припасів до неї), частин вогнепальної нарізної зброї, а також спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, - карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років", - сказано у тексті закону.

Зазначимо, що в редакції закону до другого читання в зазначеній статті КК до переліку були включені також небезпечні речовини. Визначалося, що небезпечні речовини - це хімічна, токсична, вибухова, окислювальна, горюча речовина, біологічні агенти та речовини біологічного походження (біохімічні, мікробіологічні, біотехнологічні препарати, патогенні для людей і тварин мікроорганізми тощо.), які становлять небезпеку для життя і здоров'я людей, довкілля, сукупність властивостей речовин і/або особливостей їх стану, внаслідок яких за певних обставин може створитися загроза життю і здоров'ю людей, навколишньому середовищу.

Однак у ході розгляду документу у сесійній залі голова комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін вніс поправку з голосу, відповідно до якої формулювання "небезпечні речовини" було вилучено з тексту документу, а також з назви проекту закону.

Нагадаємо, у лютому ВР підтримала відповідний законопроект у першому читанні. За документ з другого разу проголосували 239 нардепів (спочатку 212).