ua en ru

Рада хоче ввести онлайн трансляції засідань парламентських комітетів

Рада хоче ввести онлайн трансляції засідань парламентських комітетів Фото: Верховна Рада

Також передбачається оприлюднення прізвищ всіх помічників нардепів на сайті ВРУ

Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроект № 1591 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради України, її комітетів та народних депутатів України". За відповідне рішення проголосували 273 нардепа при 226 мінімально необхідних.

Як заявила один з авторів законопроекту - народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Світлана Заліщук , цей документ затвердить чотири положення: 1) вільний доступ ЗМІ до роботи парламентських комітетів, онлайн трансляція засідань комітетів; 2) оприлюднення прізвищ всіх помічників народних депутатів на сайті Верховної Ради; 3) публікації на сайті Верховної Ради текстів депутатських запитів, а не лише назви; 4) зробити публічними всі стенограми та протоколи засідань парламентських комітетів.

"Як колишні журналісти ми часто боролися ледь не фізично за наше право бути присутніми наприклад на бюджетному комітеті для того, щоб подивитися та передати суспільству як голосують депутати за ті чи інші рішення... Друге - імена всіх помічників народних депутатів мають бути на сайті. Досить працевлаштовувати родичів та використовувати посвідчення для вирішення своїх бізнес інтересів! Трете - ми пропонуємо аби повний текст депутатських запитів публікувалися на сайті ВР, а не лише назви. Четверте - ми пропонуємо, аби всі стенограми та всі протоколи роботи парламентських комітетів так само були публічними", - заявила Заліщук.

Вона зазначила, що багато з цих речей спікер а Верховної Ради України Володимир Гройсман своїм розпорядженням вже зробив публічним ,але разом зі спікером добра воля керівництва Ради може змінитися, тому ці положення треба закріпити на законодавчому рівні.

Зазначимо, що законопроектом пропонується внести зміни до частини другої статті 23, частини дев'ятої статті 34, частини третьої статті 35 закону України "Про статус народного депутата України".

Також пропонуються зміни до статей 4, 9, 40, 44, 51 закону України "Про комітети Верховної Ради України".

Крім того, запропоновано внести зміни до частини п'ятої статті 3, частини четвертої статті 7, частини дев'ятої статті 73, частини п'ятої статті 76, частини першої статті 78, статті 224, та частини першої статті 226 Регламенту Верховної Ради України.

Нагадаємо, 16 червня 2015 р. Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, який забезпечить прозорість щодо власників ЗМІ в Україні.