ua en ru

Рада хоче встановити основні функції Українського інституту книги

Рада хоче встановити основні функції Українського інституту книги Фото: Верховна Рада України

Український інститут книги відповідатиме за реалізацію держполітики в сфері книговидання

Верховна Рада України (ВРУ) хоче встановити основні функції Українського інституту книги. Відповідний проект закону № 3084 "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи державного управління в книговидавничій сфері" у першому читанні за основу підтримали 233 народних депутата.

Відповідно до проекту закону, Український інститут книги - державна неприбуткова установа, яка відноситься до сфери управління Міністерства культури, та відповідає за реалізацію державної політики в сфері книговидання, створення видавничої продукції, її розповсюдження та використання в порядку, передбаченому законами України, статутом та актами органу управління.

Документ передбачає, що програма підтримки бібліотек і їх фінансування є окремим розділом Національної стратегії в галузі культури, яка затверджується Кабінетом міністрів України та виконується Мінкультом через Український інститут книги.

Крім того, законопроект закріплює порядок конкурсного відбору директора Українського інституту книги; визначає базові принципи формування складу наглядової ради інституту та здійснення нею контролю за діяльністю посадових осіб; встановлює засади фінансування інституту, в тому числі за рахунок коштів спеціального фонду Державного бюджету України.

Документ визначає інститут замовником на випуск видавничої продукції за державними програмами (наприклад, програмою "Українська книга").

Нагадаємо, парламент хоче створити державне підприємство "Іномовна телерадіокомпанія України "Ukraine Tomorrow".