ua en ru

Рада хоче удосконалити документування біженців

Рада хоче удосконалити документування біженців Фото: засідання Ради

Видача посвідчення біженця буде відбуватися протягом 15 днів

Верховна Рада України (ВРУ) хоче вдосконалити процедуру документування осіб, які визнані біженцями або особами, які потребують додаткового захисту в Україні. Відповідний проект закону №3155 "Про внесення змін до Закону України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту" у першому читанні підтримали 273 депутати.

Зазначається, що проект закону розроблено з метою забезпечення приведення термінів оформлення і видачі посвідчення біженця, визначених статтею 10 чинного Закону у відповідність з законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус". Так, статтею 33 закону про реєстр визначено, що зазначений документ оформляється і видається протягом 15 робочих днів з дати прийняття рішення про визнання іноземця або особи без громадянства біженцем в Україні.

Разом з тим Державної міграційної служби України у випадку виявлення описок в рішеннях про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, прийнятих в тому числі до набрання чинності цим Законом, пропонується надати повноваження приймати рішення про внесення виправлень у зазначені рішення. Це дозволить забезпечити права осіб, які визнані біженцями або особами, які потребують додаткового захисту в Україні, за наявності відповідних підтверджуючих документів або логічної письмовій аргументації, на документування з правильними установчими даними.

Підкреслюється, що метою прийняття документа є вдосконалення процедури документування осіб, які визнані біженцями або особами, які потребують додаткового захисту в Україні, та забезпечення прав осіб, яких визнано біженцями в Україні на документування з правильними установчими даними.

Також проектом закону будуть приведені у відповідність із законом "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" терміни видачі документів, які оформляються відповідно до зазначеного закону.

Нагадаємо, Рада сьогодні розгляне закони щодо лібералізації візового режиму з ЄС.